Tapioka to skrobia ekstrahowana z korzenia manioku (inaczej nazywanego cassavą), rośliny pochodzącej z Ameryki Południowej. Sama w sobie nie ma w zasadzie żadnego smaku, dopiero słodkie, albo słone dodatki czynią z niej deser lub danie główne. Przepis jest znakomity, zapożyczony od mojej koleżanki Edytki. Pracy nie ma prawie wcale (tylko rozsądne planowanie z wyprzedzeniem), za to w efekcie mamy niecodzienny letni deser.

Tapiokę najlepiej kupić w sklepach z żywnością orientalną, bo jest tam zdecydowanie tańsza niż w sklepach ze zdrową żywnością. Nalepiej namoczyć ją przed gotowaniem ale nie jest to konieczne. Gotujemy tak długo (koniecznie na małym ogniu) aż kuleczki w większości będą przezroczyste.

Jestem po prostu rozdarta, bo można ten przepis nazwać albo zupą owocową, albo deserem z tapioką. Podałam  ostatnio z domowej roboty expresową śmietanką  z mleka migdałowego. Objedliśmy się niemiłośiernie, takie dobre było.

Jedno jest pewne, przepis sprawdza się wspaniale w czasie lata, ponieważ podaję się go na zimno,  prosto z lodówki.

 

Składniki:

1 szklanka tapioki

6 szklanek soku ananasowego

 

Wykonanie:

Gotujemy na małym ogniu, ok. 1 godziny,  mieszając od czasu do czasu aż z tapioka z białej stanie się przejrzysta. Szybciej się gotuje, gdy namoczymy tapiokę na noc.

Do ugotowanej tapioki doddajemy  świeże (lub z puszki) owoce. W tym wydaniu dodałam swoje rozmrożone brzoskwinie, maliny i jerzyny, świeże truskawki, jagody i banany (słodkie ale nie przejrzałe).

Podałam z delikatną i słodziutką śmietanką migdałową.

Smietanka migdałowa – w przepisie na wegański tort czekoladowy.

Można też  zrobić wersję expresową  z mleka migdałowego.

Mleko migdałowe najlepiej użyć organiczne  lub domowe, ale bez wiórków (ci którzy mogą to zrobić, jest ono o wiele smaczniejsze i gęstsze)

1 szklanka mleka

1/2 szklanki oleju

szczpta soli

Mleko miksujemy w blenderze na najwyższych obrotach dodając bardzo małym strumieniem olej. Na koniec miksowania dodajemy łyżkę brązowego cukru lub miodu.

Wylewamy do miseczki, dodajemy 2 lub 3 łyżki soku z cytryny i delikatnie mieszamy. Powinno delikatnie zacząć gęstnięć. Jest rewelacyjna!

 

Krem z tofu

1 kostka tofu

1/2 szklanki zmiksowanych daktyli

szczypta soli

mleko roślinne

2 łyżki soku z cytryny

szczypta cynamonu lub kardamonu

 

Wykonanie:

Wszysko miksujemy w blenderze dodając tyle mleka, by uzyskać konsystencję kremu. Jeżeli krem jest mało słodki dodajcie miód lub cokolwiek innego co Wam odpowiada.

Add to Favourites