Jaglane czekoladowe czyli brownie po polsku
Brownie jest bardzo popularnym ciastem, lecz kiedy po raz pierwszy je zobaczyłam od razu pomyślałam "ale zakalec!". Wyobraźcie sobie moje zdziwienie, kiedy moi znajomi wmawiali mi, że takie ma być.
Okazuje się, że brownie jak głosi historia powstało zupełnie przez przypadek, a raczej pomyłkę kucharza i od razu stało się hitem. W USA można je kupić wszędzie, ale niestety prawie nie da się go zjeść, bo jest okropnie słodkie. Najczęściej jest spożywane z mlekiem, lodami lub bitą śmietaną.
Moje "Jaglane czekoladowe" to wersja brownie po polsku, która jest zdecydowanie mniej słodka i kaloryczna niż ta oryginalna, ale równie smaczna i o wiele, wiele zdrowsza.
Polecam.
Składniki
- ugotowana kasza jaglana - 1 1/2 szklanki
- wegańska czekolada - 1/2 tabliczki
- carob (karob) - 1 łyżka
- wiórki kokosowe - 1 szklanka
- daktyle (pasta daktylowa, czyli już zmiksowane daktyle z wodą) - 2 łyżki
- mleko kokosowe (bardzo gęste) - 6 łyżek
- soda do pieczenia - 3/4 łyżeczki
- orzechy włoskie - 1/2 szklanki
- zmielone siemię lniane - 2 łyżki
- brązowy cukier lub cukier kokosowy - 1 łyżka
Instrukcje
- Ugotowaną kaszę jaglaną, wiórki kokosowe oraz siemię lniane mieszamy razem delikatnie ręcznym mikserem. Uważajmy, aby nie wyszła nam zbita papka.
- Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i resztę składników. Całość dokładnie mieszamy.
- Wkładamy do foremki (do tarty posmarowanej i posypanej kakao) posypujemy orzechami włoskimi.
- Pieczemy w piekarniku około 30-40 minut w temp. 180C (360F).
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Ojeju, to musi być pyszne! <3
Pingback: Milana Travis
Nigdy nie wpadłbym na takie połączenie – palce lizać!
Trzeba przyznać, że wygladaja bardzo dobrze.
Mam małe doświadczenie z kasza jaglana, ale nawet się lubimy.
Takie ciacho może tylko sytuację poprawić!
😉