Jesień to idealna pora roku na „szubę,” bo warzywa są wtedy najsmaczniejsze i najtańsze. „Szuba” pochodzacą od wschodnich sasiadów i pełna warzyw, jest niezwykle łatwa w wykonaniu.

Istotną zasadą zdrowia jest spożywanie różnorodnych owoców i warzyw, ponieważ zawierają mnóstwo mikroelementów, związków fitochemicznch, błonnik i są niskokaloryczne.

 Składniki:

1 duża cebula

5 średniej wielkości ogórków kiszonych

3 średniej wielkości buraczki

6 marchewek

5-7 ziemniaków

majonez sojowy

pęczek szczypiorku

przyprawy: sól, pieprz ziołowy

 

Ziemniaki, marchew i buraki gotujemy, studzimy i obieramy ze skórki, oraz ścieramy na tarce do warzyw o dużych oczkach. Cebulę i ogórki kroimy na drobną kostkę, a szczypiorek siekamy na drobno.

Układamy w naczyniu warstwami – cebula, ogórki, łyżka lub więcej majonezu, burczki, łyżka lub więcej majonezu, przyprawy, marchew, łyżka łub więcej majonezu, przyprawy, ziemniaki, przyprawy, majonez, szczypiorek.

Foto: M.Bojko

 

Add to Favourites