Jak podaje WHO choroby przewlekłe, takie jak choroby serca czy nowotwory, są odpowiedzialne za 60% wszystkich zgonów na świecie. W Polsce choroby te przyczyniają sie aż do 88% wszystkich zgonów. Jeżeli nie chcemy znaleźć się w tej nieciekawej statystyce zastanówmy się czy nie warto dokonać pewnych prostych zmian, np. zacząć ćwiczyć, nie palić, nie pić alkoholu i częściej korzystać ze zdrowych przepisów. Zachęcam do wypróbownia mojego najnowszego przepisu na koltety a la cheeseburger. Do stworzenia tego wegańskiego przepisu zainspirowały mnie podobne kotlety mojego kolegi Andrzeja M., z tą różnicą, że moje nie zawierają ani żółtego sera  ani jajek. Mój mąż twierdzi, że smakują wyśmienicie.

Składniki:

35  dkg pieczarek

1 cebula

2,5  szkalnki ugotowanego ryżu lub ryżu peruwiańskiego (komosy ryżowej – quinoa)

2-3 ząbki czosnku

 

Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę i smażymy dodajac pod koniec sól i pieprz.

 

„Serek”

1 1/3  szkalnki orzechów nerkowców (cashew)

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka agaru w proszku lub 1 łyżka skrobi kukurydzianej

ok. 1/2 szklanki gorącej wody lub mleka roślinnego

1 ząbek czosnku

2 łyżki płatków drożdżowych

sól, pieprz cayenne (kajeński), przyprawa warzywna

Wszystkie składniki miksujemy w blenderze na jednolitą, dość gęstą masę.

 

Wszystko mieszamy, doprawiamy do smaku i formujemy kotlety obtaczając je w bułce tartej, lub zmielonym ziarnem sezamu i siemienia lnianego. Smażymy na patelni.

Wychodzi ok. 10 – 12 kotletów.

 Foto: M.Bojko

Add to Favourites