Pasta z cieciorki à la tuńczyk
Pasta jest przede wszystkim dla tych, którzy tęsknią za smakiem ryby. Muszę jednak przyznać, iż mimo, że "tuńczykowa" nigdy nie byłam, to ta cieciorkowa pasta bardzo mi przypadła do gustu. Nie każdy w niej się zakocha, ale u mnie będzie długo królować na pierwszym miejscu.
Składniki
- cieciorka (garbanzo) - 1 puszka
- posiekana czerwona cebula - 1/4 szklanki
- pokrojone w kostkę ogórki małosolne lub kiszone - 2-4 sztuki
- starty na tarce korzeń selera - 2-4 łyżki
- pokruszone glony nori - 2 łyżki
- przyprawa do ryb - 1 łyżka
- pieprz, sól i przyprawa warzywna do smaku
- majonez bezjajeczny z ziemniaka - 3 łyżki
- olej z pestek winogron (lub dowolny roślinny) - 2 łyżki
- poszatkowany czosnek - 1 ząbek
Instrukcje
- Korzeń selera podsmażamy na oleju, na koniec dodając glony nori oraz przyprawę do ryb.
- Odlewamy wodę z cieciorki, wrzucamy do blendera, dodajemy majonez, olej, czosnek, sól i pieprz. Używamy pulsacyjny przycisk blendera i tak długo mieszamy, aż uzyskamy pożądaną konsystencję. Uważajmy, żeby z cieciorki nie wyszła gładka pasta. Cieciorka ma być średnio zmiksowana.
- Seler i zmiksowaną cieciorkę mieszamy w misce, łącząc razem pozostałe składniki oraz doprawiając do smaku.
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
ja akurat jem bez mięsa ale takich walsnie past z cieciorki czy tez fasoli, cieciezycy jem ostatnio sporo, kupilem taki robot wielofunkcyjny Kohersen Mycook, mocny silnik polecam wszytkim do tego typu dan