Jestem wielbicielką pierogów, więc tego typu naleśniki z nadzieniem pierogowym są dla mnie idelanym i szybkim rozwiązaniem (wegańska wersja).  Zawdzięczam ten  smakowity przepis mojej byłej sąsiadce, Oli M. z Brwinowa, którą serdecznie pozdrawiam 🙂

Wszystkie składniki jak do ruskich pierogów. Zamiast twarogu użyłam tofu, ale drobna zmiana sposobu wykonania zdecydowanie poprawiła ich smak.

 

Składniki:

Farsz:

8 średniej wielkości ziemniaków ugotowanych w mundurkach

1 duża cebula

1 kostka tofu – 400 g

przyprawy: sól, pieprz, przyprawa warzywana, majeranek (opcjonalne)

Ciasto naleśnikowe:

1 szklanka mąki z pełnego przemiału

1 szklanka mąki białej pszennej

3 czubate łyżki zmielonego jasnego siemienia lnianego

4 do 5 szklanek mleka roślinnego (najlepiej migdałowe)

1/5 szklanki oleju

+olej do smażenia

Wykonanie (farsz):

Cebulękroimy w kostkę i  smażymy na oleju. Tofurozgniatamy widelcem i dodajemy do cebuli – smażymy razem jeszcze przez 10 minut.

Obrane ziemniaki i usmażoną cebulę z tofu miksujemy w robocie kuchennym. Tak, w robocie kuchennym, to bardzo ważne, ponieważ wtedy uzyskujemy niepowtarzalną konsystecję i smak nadzienia! Starajmy się nie miksować zbyt długo, bo wyjdzie nam “majonez z ziemniaka” 🙂 Z podanej ilości powinno wyjść ok. 10-12 naleśników.

Wykonanie (naleśniki):

Wszystkie składniki należy dobrze wymieszać. Jeżeli ciasto okaże się za gęste to dolewamy mleka. Najlepiej dodać ciepłe mleko, aby siemię lniane szybciej wytworzyło „klej”.  Miksujemy wszystkie składniki w blenderze lub mikserze.

 

Naleśniki smażymy na oleju, a następnie przekładamy farszem i zwijamy/składamy w ulubiony przez siebie sposób.

Foto: M.Bojko

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Add to Favourites