Płatki drożdżowe to zupełna rewolucja smakowa w kuchni zdrowego żywienia. A co to takiego?  Na to pytanie już za chwilę każdy z Was będzie miał odpowiedź.

Płatki drożdżowe są zrobione z drożdży które zostały „przerobione” na płatki drożdżowe. W takiej formie są one nieaktywne, czyli już nic z nich nie upieczemy. Płatki drożdżowe mają jednak ogromną zaletę – ich lekko serowy smak doskonale przyprawia wiele potraw, dlatego tak chętnie wykorzystuję je w kuchni. Płatki są rewelacyjnym dodatkiem do kotletów, zup, past, pasztetów, serów wegańskich, popcornu i różnego rodzaju sosów.

  1. Podobno 2 łyżki płatków drożdżowych zawiera ok 9 g białka, czyli więcej niż szklanka mleka albo jajko.
  2. Posiadają niski indeks glikemiczny, co jest bardzo korzystne w cukrzycy.
  3. Zawierają sporo witamin z grupy B,  w tym również dodaną przez producentów (choć nie zawsze) Wit. B 12 – niezbędną w diecie wegańskiej.

Niestety płatki drożdżowe nie są tanie, więc warto kupić na promocji  jakąś większą ilość  i przesypać je do słoika. Dosyć długo można je w ten sposób przechowywać.

Można kupić płatki w sklepach ze zdrową żywnością, ale najszybciej jest je zamówić w sklepach internetowych. https://ekosfera24.pl/platki-drozdzowe-nieaktywne-100g-bio-planet-bio.html

Add to Favourites