W naukowym magazynie International Journal of Cancer z 2006 r. czytamy, że osoby spożywające warzywa liściaste w ilości 32 g wykazywały o 41% niższe ryzyko raka skóry niż osoby spożywające tylko 6 g  tych warzyw dziennie. *

Jarmuż to oczywiście warzywo liściaste, które zawiera nie tylko związki zapobiegające powstawaniu raka skóry, ale również raka piersi i pęchęrza. Jest dobrym źródłem błonnika i witamin A, C i K.

Składniki:

jarmuż (albo szpinak)

marchew

por

sok z cytryny

sól

pieprz

olej

czosnek

Jarmuż, por i czosnek kroimy  w miarę drobno, poduszamy lekko na patelni z niewielką ilością oleju, wraz z marchewką pokrojoną we wstążki. Satarajmy  się nie podawać warzyw długiej obróbce termicznej żeby  jarmuż nie stracił koloru. Doprawiamy sokiem z cytryny pieprzem i solą.

Foto: M.Bojko

* R. Pawlak „Zdrowe  odżywianie bez tajemnic”

Add to Favourites