Deser na każdą okazję, łatwy w przygotowaniu, bez  jajek, sera … całkowicie wegański.  Warto wiedzieć, że badania potwierdzają pozytywny wpływ spożywania orzechów na profilaktykę nie tylko chorób serca i układu krążenia, ale również na nadciśnienie, cukrzycę, czy osteoporozę.

Składniki: 

1 szklanka upieczonego miąższu z dyni

1 szklanka nerkowców

1/3 szklanki oleju kokosowego

1/2 szklanki mleka migdałowego

1/4 szklanki syropu klonowego

1 lub 2 łyżki ciemnego cukru trzcinowego

szczypta soli, cynamon

Nerkowce, dynię i mleko (mleko dodajemy powoli, żeby dobrze zmiksować orzechy) miksujemy w blenderze. Dodajemy resztę składników. Olej  kokosowy powinien być miękki albo lekko rozpuszczony. Dodajemy go, gdy wszystko jest już dobrze zmiksowane na kremową masę.

Ciasto: 

1 szklanka zmielonych migdałów

2 łyżki zmielonych daktyli

2 łyżki syropu klonowego albo miodu

1 lub więcej łyżka karobu

sól, sok z cytryny

Wszystkie składniki  do ciasta miksujemy w robocie kuchennym lub ręcznie.

Z ciasta robimy małe kuleczki i układamy warstwę w formie na mini babeczki. Potem nakładamy łyżką serek.  Wstawiamy do zamrażalnika i po kilku godzinach są dobre do spożycia. Wyjmujemy z formy i czekamy, aż będą miękkie. Możemy polać je polewą czekoladową lub malinową. Ja z moją córką lubimy kiedy są lekko zamrożone.


Jeżeli mamy problem z wyciągnięciem z formy, to polewamy ją od spodu ciepłą wodą i wtedy się „odkleją”.
Wychodzi około 10 babeczek. Zamiast robić mini babeczki możemy sernik zrobić na zwykłej blaszce do tarty, wtedy należy podwoić składniki na masę serową oraz ciasto.
Jest to doskonały deser, który możemy zrobić  i przechowywać w zamrażalniku a następnie skorzystać wtedy, kiedy będzie nam potrzebny.
Add to Favourites