Najsmaczniejszy z wszystkich serników. Idealnie podrabia ten zrobiony z twarogu, a poza tym nie narażamy się na dodatkową dawkę cholesterolu i nasyconych kwasów tluszczowych czy kazeiny. Migdały mogą spokojnie konkurować z nabiałem bo są dobrym źródłem białka, wapnia, wit. E, a dodatkowo zawierają fitosterole.

Składniki:

2 szklanki migdałów

3 łyżki karobu

ok. 2 lub więcej łyżek soku z cytryny

sól do smaku

2 szklanki  mleka roślinnego lub wody

2 łyżeczki agaru

vanila

miód lub brązowy cukier do smaku

Ciasto:

1 3/4 orzechów włoskich

1/2 platków owsianych

2 łyżki mąki z pełnego przemiału

1 łyżka zmielonego siemienia lnianego

sól do smaku

1/3 szklanki syropu klonowego (maple syrop)

Jeżeli będzie za  mało słodkie można dodać 1 łyżkę brązowego cukru.

UWAGA: Jeżeli wolimy inny spód niż orzechowy, to można wykorzystać kruche ciasto (http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/tarta-owocowa-na-lato/.

Zachęcam jednak do spodu orzechowego, ponieważ idealnie uzupełnia kompozycję smakową.

Wykonanie:

1. Migdały moczymy w wodzie przez 12 do 24 godzin. Wylewamy wodę, zalewamy gorącą wodą i po paru minutach będzie łatwo je obrać ze skórki.

2.Składniki na ciasto miksujemy w robocie kuchennym.Wykładamy cienką warstwę do foremki i pieczemy do 15 min w temp 360F (zdjęcie).

3. Migdały i cukier miksujemy w robocie kuchennym na gładką masę. Dodajemy cukier, sól, sok z cytryny  i ugotowany na mleku lub wodzie agar. Masę dzielimy na 2 części i dodajemy do jednej karob (mączka chlebka świętojańskiego) a drugą wylewamy na wcześniej upieczone i wystudzone ciasto.

Polewa czekoladowa

1/2 szklanki syropu klonowego

1/4  szklanki oleju kokosowego

1/4 szklanki carobu

Wszyskie składniki dajemy do garnka i na małym ogniu mieszając czekamy aż olej się rozpuści. Potem wylewamy na sernik.

 

Foto: M.Bojko

Add to Favourites