“Smalec” wegetariański robi się oczywiście z tłuszczów roślinnych a nie zwierzęcych. “Smalec”, który proponuję w tym razem jest wyjątkowo smaczny, zawiera mniej tłuszczu, a wykonałam go głównie z fasoli. O smaku możecie przekonać się sami smarując go na własną kanapkę.
Składniki:
1,5 szklanki ugotowanej fasoli “Jaś” (lub z puszki)
1 cebula pokrojona w kostkę i usmażona (patrz zdjęcie)
1 jabłko obrane ze skórki i starte na tarce o małych oczkach (patrz zdjęcie)
1/2 szklanki proteiny sojowej, może być bezsmakowa albo o smaku “bekonu” lub możemy użyć prażony słonecznik ( tak zrobił jeden z czytelników bloga – Piotr- napisał że było Pyyyycha).
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
2-3 łyżki siemienia lnianego
1 łyżka sezamu (opcjonalnie)
Wykonanie:
Cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy pod koniec smażenia przeciśnięty czosnek i starte jabłko (można użyć sos jabłkowy) i siemię lniane.
Na dwie minuty przed końcem smażenia dodajemy proteinę sojową (smażymy ją 3 minuty) oraz dodajemy zmieloną fasolkę, dokładnie wszystko mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą warzywną.
Gotowe, możemy jeść ze smakiem. Ta pasta zdecydowanie zasługuje na trzy: mniam, mniam, mniam.
Proszę o informację, z jakiej ilości suchej fasoli uzyskałaś 1,5 szkl.?
A czy ten granulat sojowy ma być gotowany wcześniej czy też nie?
Rozumiem, że tą proteinę sojową trzeba najpierw rozdrobnić? Bo wszelkie dostępne opakowania zawierają dość spore kawałki…
To jest naprawdę pyszne 🙂 tak jak Piotr dałam słonecznika zamiast proteiny słonecznikowej ..bardzo dziękuję za przepis .Pozdrawiam 🙂
Dobre, dobre, dobre zalecam każdemu!
Jak długo można przechowywać taki smalec w lodówce? Mam ochotę go zrobić ale nie zjem wszystkiego od razu 🙂
ok, 4 dni w lodówce
a jaką rolę w tej potrawie spełnia siemię lniane?
smakową
pyszny smalec 🙂 wspaniale smakuje z dodatkiem pokrojonego awokado , dziekuje za pszepis 🙂
Cieszę się że smakował, awokado to dobry dodatek. Pozdrawiam smaczniutko. 🙂
Pyyyyyyyyyyyychota ! Zamiast proteiny dodałem uprażone ziarna słonecznika a siemię zastąpiłem otrębami żytnimi 🙂 Jest po prostu mega ! 🙂
🙂 🙂 🙂 doskonały pomysł ze słonecznikiem.
czy proteina sojowa to to samo co granulat sojowy?
tak
Witaj
Zaczynam dopiero swoją przygodę z dietą bezmięsną lecz nie myślałem o diecie wegańskiej tylko o laktowegetariańskiej ( aktualnie szukam przepisów które włączyć do mojej diety ) ale przepis na “smalec” przypadł mi do gustu 🙂 Mam pytanie odnoście proteiny sojowej. Czy można ją czymś zastąpić ?
Pozdrawiam
Ciszę się z Twojej chęci do przygody bezmięsnnej.
Proteina ma zastąpić skwarki, chodzi bardziej o “chrupiacy” efekt niż smak. Nie możesz użyć proteiny bo nie lubisz czy nie możesz dostać? Może uda ci sie zastąpić to wędzonym tofu pokrojonym w kostkę i usmażonym.
Pozdorowionka i podziel się swoimi kulinarnymi eksperymentami.
Tu chodzi wyłącznie o dostępność ale z tego co przeczytałem o proteinie sojowej to na pewno włączę ją do swojej diety 🙂 Mniej więcej ile może kosztować z zwykłym sklepie bo jak na razie znalazłem tylko sklepy internetowe i wydaję się nie droga ? 🙂
Witaj Marzenko, mam pytanie czy proteina sojowa to ma być granulat i czy ma być ugotowana, czy dodać taką suchą? Pozdrawiam i dziękuję za inne pyszne przepisy, z których często korzystam.
Witaj Gosiu, cieszę się że korzystasz z przepisów. W użyłam proteinę granulowaną suchą. Pozdrawiam serdecznie.
Wlasnie zrobilam. Palce lizac! Nie przypuszczalam, ze bedzie takie pyszne. Nawet smakiem przypomina smalec a tak naprawde nie ma z nim nic wspolnego – nie jest wcale tlusty. Pychotka!
Pozdrawiam Joanna
Dokładnie oto chodziło Joanno żeby przypominał ale nie był tłusty. Moja rodzinka go uwielbia. Zdrówka życzę.