Sok z arbuza to nasz ulubiony sok. W lecie robimy sok z całego owocu – łącznie ze skórką i pestkami. Wychodzi z tego słodki, zielono-brązowy sok. Cały arbuz jest bogaty w witaminę A i potas. W mniejszych ilościach zawiera wiele innych witamin, minerałów oraz chlorofil. Tym, którzy wolą mniej słodkie soki, spodoba się wiadomość, że sok z całego arbuza nie jest tak słodki jak sok z samego czerwonego miąższu. Wyciskając sok również ze skórki, zwiększymy zawartość chlorofilu i minerałów. Sok z arbuza pierwszorzędnie oczyszcza nerki i pęcherz moczowy. Jego moczopędne działanie pozwala usunąć nadmiar płynów z organizmu. Zawiera on również całe mnóstwo enzymów. W naturalny sposób pobudza apetyt. Wyciśnięty sok z całego arbuza można pić przez cały dzień – pomiędzy posiłkami lub przed pójściem spać.

Selekcja: Wybierajmy kształtne arbuzy z gładką, twardą skórką.

Uzysk: Z pół kilograma arbuza otrzymamy 170-230 ml soku.

Sok z arbuza jest wyśmienity na następujące przypadłości:

  • przeziębienia
  • rwa kulszowa
  • zapalenie płuc
  • zapalenie tkanek okołowierzchołkowych
  • artretyzm
  • choroby krwi
  • choroby pęcherza moczowego
  • choroby prostaty
  • choroby skóry
  • ciąża

* Wpis powstał na podstawie książki pt. Świeże soki – na zdrowie!

Add to Favourites