Pesto, trochę inaczej niż zwykle, bo zamiast dużej ilości bazyli użyłam szczypiorek. Cenowo atrakcyjniej, a włoskie pesto zyskuje nowy wymiar smaku.

Lekko tostowane orzechy włoskie zamiast sera i w ten sposób zaopatrujemy nasz organizm w cenne kwasy tłuszczowe omega 3 i taką formę wit. E (gammatocophferol), która będzie dzielnie pomagać naszemu sercu i układowi krążenia.

Połącznie orzechów i makaronu z pełnego przemiału to zestaw dający pełnowartościwe białko.

Na koniec, aż trudno nie wspomnieć o jeszcze jednej zalecie, że to wyjątkowo  smaczne danie możemy zrobić w wyjątkowo krótkim czasie.

Foto: M.Bojko

Składniki:

3 pęczki szczypiorku

3/4 szklanki orzechów włoskich lekko uprażonych na suchej patelni

2-3 ząbki czosku

kilka  listków bazyli

olej z oliwek (opcjonalnie) lub mleko roślinne

sok z cytryny do smaku

sól, pieprz, przyprawa warzywna

3 łyżki płatków drożdżowych

 

Szczypiorek  pokroić i  podsmażyć na pateli.

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy.

Mieszamy z ulubionym makronem z mąki z pełnego przemiału, makaronem ryżowym, lub z komosy ryżowej (Quinoa).  Można jeszcze dodać podgotowany lub podsmażony  jarmuż lub  groszek (snow pes)

Pesto szczypiorkowe tuż po zmiksowaniu (patrz zdjęcie)

Add to Favourites