Jeżeli nie mamy okazji aby kupić tempeh, polecam zamiast tego użyć twarde tofu (extra firm).

Składniki:

1 1/2 opakowania tempeh

1 duża papryka zielona lub inna

1 cebula

15 dkg pieczarek lub innych grzybów

2 ząbki czosnku

przyprawa warzywna

2 łyżki sosu sojowego

sól i pieprz ziołowy do smaku

1 łyżeczka tymianku

8 ziemniaków średniej wielkości

 

Wykonanie:

Tempeh kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju z przyprawami i sosem sojowym.

Następnie dodajemy pokrojone warzywa i dalej smażymy.

Ziemniaki dusimy na patelni, w woku lub pieczemy w piekarniku doprawiając do smaku solą i przyprawami.

Po usmażeniu mieszamy z tempeh i  warzywami.

Podajemy z surówką kardynalską albo z czerwonej kapusty.

 

 

Add to Favourites