W poniedziałek bez mięsa proponuję expresowy przepis – panierowane tofu. Prosty przepis, który możemy użyć jako dodatek do drugiego dania, sałatek, tortilli, zup i kanapek.

Składniki:

1 kostka tofu (400g)

Panierka:

3 czubate łyżki płatków drożdżowych

1 łyżka mąki z pełnego przemiału

1 łyżka mąki białej pszennej

2 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej

przyprawa warzywana, sól, pieprz ziołowy

Panierka ma być dobrze doprawiona.

 

Wszystke składniki panierki mieszamy

Tofu kroimy w prostokąty, solimy i odstawiamy na 15 min.

Tofu obtaczamy w panierce i smażymy na oleju

 

Tak usmażone tofu idealnie nadaje się do drugiego dania, sałatek, kanapek, i tortilii

 

W tortillę zawijamy: tofu, sałata,pomidory, cebula, rissoto lub ryż

Add to Favourites