Prosty, niskokaloryczny i wegański. Wyśmienity, z pachnących soczystych jabłuszek, które o tej porze roku są wyjątkowo apetyczne. Super przepis dla osób dbających o zdrowie i szczupłą sylwetkę, czyli w sam raz dla Was kochani czytelnicy. Przepis na torcik od mojej najwspanialszej siostry na świecie.
Ciekawa jestem waszych opinii.
Składniki:
Ciasto
250g mąki orkiszowej
8 łyżek oleju
90g miodu leśnego
1/2 łyżeczki wanili
szczypta soli
6 łyżek wody
Warstwa jabłkowa:
750ml (3 szkl.) soku jabłkowego
2,5 łyżki cukru trzcinowego (opcjonalnie)
2 budynie waniliowe bez cukru (lub taką samą ilość mąki ziemniaczanej, czyli ok 3/4 szklanki )
1 kg jabłek
2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Ciasto:
Wodę, wanilię, miód i olej miksujemy bardzo dokładnie
Dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy i wykładamy ciasto do małej torotownicy
Pieczemy w temp. 180C (350F) przez ok. 15 min.
Ciasto można też zrobić z poniższego przepisu:
https://zdrowienatalerzu.pl/index.php/tort-czekoladowy-weganski/(bez karobu)
robiłam i wyszedł super, tylko ciasto na spodzie trochę wyszło mi za grube i twarde
Ciasto nie należy za długo wygniatać.
warto wyprobowac, moje dzieci, gdybym nie powiedziala dosc zjadlyby w jeden dzien 🙂
tego deseru to nie ma co sobie żałować.
mmmmm…. Muszę wypróbować !:)