- Czas przygotowania: 15minuty
- Czas gotowania: 30minuty
Zupa serowa z brokułami
Nie wiem jaka historia wiąże się z tą zupą i kto ją wymyślił, ale wiem jedno, w USA jest naprawdę popularna. Wiąże się to zapewne z genialnym połączniem kremowej konsystencji sera z delikatnie ugotowanymi brokułami.
Zapewniam, że ta zupa już po pierwszym razie zagości na stałe w waszym menu. Dzisiaj, u nas w przepysznej wersj wegańskiej.
Składniki
- czosnek - 2 ząbki
- marchewka (obrana i pokrojona w kostkę) - 1 1/2 szklanki
- ziemniaki (obrane i pokrojone w kostkę) - 1 1/4 szklanki
- majonez roślinny - 1 łyżka
- nerkowce - 1/2 szklanki
- sól - 1/2 łyżeczki
- przyprawa warzywna - 1 łyżeczka
- bulion warzywny - 3 1/2 szklanki
- mała cebula - 1
- płatki drożdżowe - 4 łyżki czubate
- ugotowane brokuły - 4 -5 szkalnek
Instrukcje
1. Marchewkę, cebulę i ziemniaki gotujemy w bulionie warzywnym z przyprawami, dodając na koniec gotowania nerkowce. Następnie całość miksujemy w blenderze na jednolitą masę.
2. Do zmiksowanej masy dodajemy ugotowane, pokrojone brokuły i mieszamy. Podajemy z chlebem czosnkowym.
Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 3]
gdzie tu ser jest niby!
wegański czyli ser bez sera
Właśnie zrobiłam, zupka wymiata 🙂 Mniam
zupa wygląda przepysznie, chętnie ja wypróbuję przy najbliższej okazji.
jednak dopiero po przeczytaniu komentarzy dowiedziałam się że to blog wegański (trafiłam tu przed chwilą przypadkiem) i skoro jest to modyfikacja zupy serowej to czy mogłabym prosić również o jakiś link do oryginału? albo o podanie informacji czym się różni od niego? bo zupy serowej nigdy nie jadłam chociaż zawsze chciałam i chętnie porównałabym oba smaki 🙂
Poproszę o wersję light 🙂 już na zdjęciu wygląda nieziemsko !
Wyglada bardzo apetycznie 🙂
A płatki drożdżowe kiedy się dodaje? W takiej zupie to majonez chyba jest zbędny.
Płatki dodajemy na koniec gotowania. a majonez możemy dodać lub nie kwestia gustu.
A gdzie jest ser?
to jest blog wegański więc nie ma tu sera
Wygląda rewelacyjnie! Uwielbiam sery i brokuły, więc na pewno wypróbuję 🙂
tak zdrowej serowej, a do tego wegańskiej zupy jeszcze nie widziałam! genialna – jestem ciekawa smaku! 🙂