Zupy, to super potrawa na jesień i zimę, szczególnie kiedy zimno za oknem, a w domu też za nie za ciepło. Przyjemnie wtedy zajadać się zupką i to pełną wartościowych składników odżywczych. Dzisiaj zupa mojej siostry. Zaczęła od pomidorowej, a skończyła na soczewicowej. Czasami bywa i tak. Czas na nowe smaki.

 

Składniki:

2 liście kapusty włoskiej

2 marchewki

1/3 selera (korzeń) lub 1 pałka selera naciowego 

kawałek pora

1/2 szklanki soczewicy czerwonej (red lentil)

1/2 szklanki komosy ryżowej (quinoa)

2 liście laurowe

3 ziarna ziela angielskiego

sól do smaku

bulion warzywny

świeże lub suszone przyparwy: rozmaryn, bazylia, tymianek, oregano

kilka łyżeczek koncetratu pomidorowego lub zmniejszyć ilość bulionu i dodać sok lub przecier pomidorowy

Wszystkie warzywa (oprócz kapusty i selera) drobno pokroić, dodać komosę ryżową oraz wodę albo bulion.

Gotujemy 10 min i dodajemy soczewicę. Przyprawy dodajemy na końcu. Zabielamy śmietanką z nerkowców (cashew).

Śmietanka z nerkowców (cashew)

1/2 szklanki nerkowców, gorąca woda, sok z cytryny i sól

 

Miksujemy wszystko w blenderze na kremową masę. Jeżeli nie posiadamy dobrego blendera, wówczas trzeba nerkowce namoczyć w wodzie przez parę godzin. Będą się lepiej miksować.

 

Foto: M.Bojko

Add to Favourites