Składniki:
Krem z avocado
2 dojrzałe średniej wielkości avocado ( nie za miękkie)
1 łyżka miodu
1,5 banana
Sok z cytryny do smaku
Szczypta soli do smaku
Wszystko miksujemy w blenderze.
Do kremu po zmiksowaniu można dodać maliny albo drobno pokrojone truskawki.
Ciasto
1 szklanka zmielonych migdałów
1 łyżka miodu
1 łyżka zmielonych daktyli
1 szklanka wiórków kokosowych(można je zastąpić także zmielonymi migdałami)
1 łyżka karobu (carob – substytut kakao)*
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
1. Wszystkie składniki na ciasto dobrze mieszamy w malakserze. Następnie wykładamy cienką warstwę ciasta do wcześniej wysmarowanych olejem foremek na mini babeczki. Dajemy na 30-40 min do zamrażalnika. Jeżeli ciasto się nie klei to należy dodać więcej daktyli.
2. Wyjmujemy ciasto z foremek, dajemy krem z avocado do babeczek i dekorujemy owocami, np. malinami lub truskawkami.
Wychodzi ok. 16 mini babeczek.
Blaszka z wyłożonym ciastem.
* karob- ang.carob, mączka chleba świętojańskiego, można go używać zamiast kakao, nie zawiera szkodliwej teobrominy, ma mniej tłuszczu niż kakao.
Cudny przepis, babeczki przepyszne!!! :)) Choć u mnie jakoś tak wyszło, że wiele więcej tych łyżek daktyli trza było wrzucić – w sumie 150g. 😉 No i fakt – miałam problem z kolorkiem, o co się obawiała koleżanka wyżej. 😉 Ale poza tym – rewelacja! :))
Miałam tylko raz problem z kolorkiem avocado. Zawsze jednak robię ten krem tuż przed podaniem. Można go zrobic wcześniej ale wtedy należy zostawić pestkę avocado wtedy mniej czernieje. Oczywiscie w wiekszym naczyniu i nakładać tuż przed podaniem na wczesniej przygotowane spody babeczek. Super że smakowały.Pozdrawiam.
Wygląda smacznie:) a czy krem z avocado nie czarnieje? w składzie jest co prawda sok z cytryny, ale chyba za wiele nie można go dać, aby nie było za kwaśne… mi zawsze avocado robi się bardzo szybko takie nieładnie brunatne,a tu ma taki śliczny kolor. Pozdrawiam:)
Odpowiednia ilość z soku z cytryny zapobiega zmmianie koloru. Zauważyłam że zależy też od stopnia dojrzalości awokado. Nie może być prjrzałe lub niedojrzałe.:). Najlepiej masę z avokado zrobić tuż przed podaniem.Mozna dodać karobu i zrobić masę czekoladową.
Jedynym albo jednym z nielicznych minusów tych babeczek jest moim zdaniem to że nie można ich zjeść za dużo. Poza tym są bardzo dobre 😄