Ciasteczka czekoladowe są dobrą alternatywą dla tradycyjnych deserów. Są dobrym źródłem np. wapnia, potasu, fosforu, magnezu, białka i błonnika. Nie zawierają cholestrolu i konserwantów.
Składniki:
1 szklanka migdałów
3/4 szklanki zmielonych daktyli (daktyle moczymy najpierw w wodzie odlewamy i miksujemy)
sok z cytryny
sól
1,5 szklanki wiórków kokosowych
gorąca woda
o.5 szklanki zmielonego ziarna słonecznika (opcjonalnie)
Migdały miksujemy w malakserze, następnie dodajemy resztę składników i miksujemy wszystko razem. Starając uzyskać się konsystencję dość gęstą aby móc formować ciasteczka.
Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 3]
Ile ma byc wody i karobu?
wody dodajemy tyle aby uzyskać gęstą masę. Karobu dajemy tyle na ile lubimy czekoladowy smak.
Nie przepadam za daktylami, czy zamiast nich mogłabym użyć rodzynek?
Tak, oczywście.