Karob, to ciemnobrązowy proszek stosowany najczęściej jako substytut kakao.
Otrzymywany jest w wyniku zmielenia dojrzałych strąków drzewa karobowego – szarańczyna strąkowego (strąki te nazywane są chlebem świętojańskim).
Proszek karobowy to produkt 100% naturalny – nie dodaje się do niego żadnych konserwantów, sztucznych barwników ani cukru, dzięki czemu może być stosowany również przez cukrzyków. Ma naturalnie słodki smak i zawiera wiele substancji odżywczych. Przede wszystkim są to cenne minerały takie jak: magnes, żelazo, potas, wapń, fosfor i sód oraz witaminy z grupy B. Dodatkową i jednocześnie bardzo ważną zaletą karobu jest to, że w przeciwieństwie do czekolady ma bardzo niską zawartość tłuszczu, nie wywołuje alergii oraz nie zawiera kofeiny.
Karob używany jest do wypieku ciast i ciasteczek oraz dla wzbogacenia smaku w różnego rodzaju deserach, polewach, budyniach i napojach.
Do nabycia w sklepach ze zdrową żywnością oraz w sklepach internetowych.
* Dla ciekawych: według Pisma Świętego (Mt 3:4) Jan Chrzciciel żywił się szarańczą (greckie słowo akris – szarańcza), a strąki szarańczynu bardzo przypominają szarańczę. Stąd wzięła się nazwa drzewa oraz nazwa świętojański – od Jana Chrzciciela.
No i fajnie przybliżony temat. Nie słyszałem o karobie nigdy… Może nawet kiedyś się pokoszę o wykorzystanie go w jakimś daniu.
Super wpis. Już od dawna interesował mnie karob, ponieważ przygotowuje się do diety wegańskiej (na razie jestem na wegetariańskiej, a raczej bezmięsnej). Słyszałam, że karob ma świetne właściwości zagęszczające i emulgujące, dzięki czemu w diecie może zastępować jaja.
Super ciekawostka na końcu o Janie Chrzcicielu, nie miałam o tym pojęcia! 🙂