“Dieta wegetariańska i wegańska wydaje się być efektywną nie tylko w zapobieganiu występowania cukrzycy, ale również w jej leczeniu. (“W obronie wegetarianizmu” R. Pawlak)

Kolejny deser bez jajek, proszku do pieczenia czy śmietany ale lekki, kremowy, smaczny!!!

Składniki:

Ciasto (możemy także użyć przepis na ciasto do tarty owocowej)

https://zdrowienatalerzu.pl/index.php/tarta-owocowa-na-lato/

1  szklanka zmielonych migdałów

1  szklanka drobnych wiórków kokosowych

2 łyżki miodu

1 łyżka zmielonych daktyli (opcjonalnie)

1 łyżka masła orzechowego (nie solonego)

Szczypta soli

Wszystkie skaładniki należy dobrze wymieszać i wyłożyć warstwę na spód i brzegi naczynia do tarty (może być mała tortownica), następnie włożyć na 30 min do lodówki.

Masa kremowa

W blenderze zmiksować do uzyskania jednolitej masy:

¾  szklanki orzechów nerkowców (cashews)

1 ¼ szklanki pokrojonego annanasa z puszki

Następpnie dodajemy i miksujemy:

1/3  szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniacznej

1,5 szklanki mleka kokosowego (tłustego)

¼ szklanki miodu

1 łyżeczka agaru

Całość przelewamy do garnaka i dodajemy:

1 szklanka drobno pokrojonego annasa z puszki

1/3 szklanki wiórków kokosowych

1 łyżka soku z cytryny

Szczypta soli

Gotujemy wszystko na małym ogniu ciągle mieszając, aż osiągniemy konsystecję kisielu.

Całą masę wylewamy do formy z ciastem i dekorujemy wiórkami kokosowymi(wiórki możemy podpiec na złoty kolor w piekarniku) lub owocami np. ananasem. Wstawiamy ciasto do lodówki aż wystygnie i stężeje.

Po wystygnięciu nadaje się do spożycia. Smacznego!

 Foto M. Bojko

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Add to Favourites