Pasta warzywna
Bakłażany dzięki zawartości błonnika i kwasu chlorogenowego obniżają poziom cholesterolu. Skórka bakłażana zawiera unikalne związki fenolowe, wśród których można wymienić antocyjany, które są silnymi przeciwutleniaczami, przez co opóźniają procesy starzenia, przeciwdziałają nowotworom, a także nadają skórze, paznokciom oraz włosom zdrowy wygląd.

- Por, bakłażan i czosnek podsmażamy na oleju pod koniec dodając bardzo drobno pokrojone pomidory i dobrze rozgniecione tofu.
- Tak podsmażone warzywa możemy lekko przemielić blenderem ręcznym na tyle żeby pasta była dobra do rozsmarowania.
- Dodajemy orzechy włoskie, przyprawy. Mieszamy i pasta gotowa.
Blog kulinarny ZdrowieNaTalerzu.pl został stworzony w odpowiedzi na oczekiwania wielu osób pragnących żyć i odżywiać się zdrowo. Jego celem, jest zachęcenie innych do samodzielnego przygotowywania smacznych i przede wszystkim zdrowych posiłków oraz pokazanie, że dieta wegetariańska nie jest wcale trudna i skomplikowana.
Płatki drożdżowe to zupełna rewolucja smakowa w kuchni zdrowego żywienia. A co to takiego? Na to pytanie już każdy z Was bedzie miał odpowiedź.
Płatki drożdżowe są zrobione z drożdży które zostały „przerobione” na płatki drożdżowe. W takiej formie są one nieaktywne czyli już nic znich nie upieczemy. Płatki drożdżowe mają jednak ogromną zaletę ich lekko serowy smak doskonale przyprawia wiele potraw dlatego tak chętnie wykorzystuję je w kuchni. Płatki są rwelacyjnym dodatekiem do kotletów, zup, past, pasztetów, serów wegańskich, popcornu i różnego rodzaju sosów.
Niestety płatki drożdżowe nie są tanie więc warto kupić na promocji jakąś większą ilość i przesypać do słoika. Dosyć długo można je w ten spsób przechowywać.
Można kupić płatki w sklepach ze zdrową żywnością ale naszybciej w sklepach internetowych. https://ekosfera24.pl/platki-drozdzowe-nieaktywne-100g-bio-planet-bio.html