Jak zrobić zakwas do pieczenia chleba? Zobacz film.
Składniki do zakwasu:
mąka żytnia z pełnego przemiału
ciepła woda
słoik
czas i cierpliwość
Wykonanie :
Pierwszy dzień:
Rano: Do słoika dodajemy – 0,5 szklanki wody o,5 szklanki mąki
Dokładnie wymieszać. My uzyskać konsytencję gęstej śmietany.
Wieczorem: 0,5 szklanki wody, o,5 szklanki mąki.
Mieszamy lekko zamykamy pojemnik lub słoik i przechowujemy temperaturze pokojowej (ok. 23C)
Dzień 2, 3, 4, 5: dokarmiamy zakwas raz dziennie dodając 1-2 łyżki mąki oraz 1 -2 łyżki wody i pozostawiamy w pokojowej temperaturze.
Po pięciu dniach (młody zakwas) możemy już upiec chleb, albo możemy wstawić zakwas do lodówki na dwa dni ( będzie mocniejszy) i piec dopiero po siódmym dniu.
Zakwas powinien mieć konsystencję gęstej śmietany, lekko kwaskowy zapach i lekko brązowy kolor. Każdy inny kolor oznacza że zakwas jest niedobry, należy go wyrzucić i zacząć robienie od początku.
Jeżeli dojdzie do rozwarstwienia, czyli oddzieli się woda od mąki, przy następnym dokarmianiu dodajemy więcej mąki a mniej wody.
Czy zakwas straci swoje właściwości jeżeli nie będzie dokarmiany przez 2-3 tygodnie? Planuję odwiedzić na święta rodzinę i nie wiem, czy mogę zostawić na tak długo zakwas bez dokarmiania, czy raczej powinnam go zabrać ze sobą i dokarmiać co tydzień?
2 tygodnie jest ok. Po 2 tygodniach należy go dobrze dokarmić. Jeżeli dłużej niż 2 tygodnie to należy go rozsmarować na papierze do pieczenia i wysuszyć. Potem zapakować do pojemnika i przechowywać w lodówce. Po powrocie zalewamy wodą, potem dokarmiamy …i robimy chlebek.