Większość z nas lubi zupę pomidorową ze śmietanką. Niestety, śmietanka to nasycone kwasy tłuszczowe, cholesterol oraz inne dodatki, które nie koniecznie chcielibyśmy spożywać na codzień. Po wypróbowaniu wielu wegańskich śmietano-zastępczych produktów, zdecydowanie polecam śmietankę z nerkowców (cashew).
Składniki:
1 op. soku pomidorowego (Tymbark)
2 liście włoskiej kapusty
1 marchewka
kawałek pora
1,5 szklanki bulionu warzywnego albo wody
sól, pieprz ziołowy
2-3 łyżki przecieru pomidorowego
koperek
Warzywa gotujemy w bulionie warzywanym lub wodzie. Gdy będą prawie miękkie, dodajemy sok, przecier pomidorowy i gotujemy ok. 5 min. Śmietankę dodajemy na koniec.
Śmietanka z nerkowców
1/2 szklanki nerkowców, gorąca woda, sok z cytryny i sól.
Miksujemy wszystko w blenderze na kremową masę.
Jeżeli nie posiadamy profesojnalnego blendera, wówczas trzeba nerkowce namoczyć w wodzie przez parę godzin. Będą się lepiej miksować.
ja zawsze robię zupę ze świeżych pomodorów, nawet zimą mam swój przecier pomidorowy, myślę, że taka zupa jest zdrowsza-wartościowsza:)