Większość z nas lubi zupę pomidorową ze śmietanką. Niestety, śmietanka to nasycone kwasy tłuszczowe, cholesterol oraz inne dodatki, które nie koniecznie chcielibyśmy spożywać na codzień. Po wypróbowaniu wielu wegańskich śmietano-zastępczych produktów, zdecydowanie polecam śmietankę z nerkowców (cashew).

Składniki:

1 op. soku pomidorowego (Tymbark)

2 liście włoskiej kapusty

1 marchewka

kawałek pora

1,5  szklanki bulionu warzywnego albo wody

sól, pieprz ziołowy

2-3 łyżki przecieru pomidorowego

koperek

Warzywa gotujemy w bulionie warzywanym lub wodzie. Gdy będą prawie miękkie, dodajemy sok, przecier pomidorowy i gotujemy ok. 5 min. Śmietankę dodajemy na koniec.

Śmietanka z nerkowców

1/2 szklanki nerkowców, gorąca woda, sok z cytryny i sól.

Miksujemy wszystko w blenderze na kremową masę.

Jeżeli nie posiadamy profesojnalnego blendera, wówczas trzeba nerkowce namoczyć w wodzie przez parę godzin. Będą się lepiej miksować.

Foto M. Bojko

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Add to Favourites