Prosty, niskokaloryczny i wegański. Wyśmienity, z pachnących soczystych jabłuszek, które o tej porze roku są wyjątkowo apetyczne.  Super przepis dla osób dbających o zdrowie i szczupłą sylwetkę, czyli w sam raz dla Was kochani czytelnicy. Przepis na torcik od mojej najwspanialszej siostry na świecie.

Ciekawa jestem waszych opinii.

 

Składniki:

Ciasto

250g mąki orkiszowej

8 łyżek oleju

90g miodu leśnego

1/2 łyżeczki wanili

szczypta soli

6 łyżek wody

 

Warstwa jabłkowa:

750ml (3 szkl.) soku jabłkowego

2,5 łyżki  cukru trzcinowego (opcjonalnie)

2 budynie waniliowe bez cukru (lub taką samą ilość mąki ziemniaczanej, czyli ok 3/4 szklanki )

1 kg jabłek

2 łyżeczki cynamonu

 

Wykonanie:

 

Ciasto:

Wodę, wanilię, miód i olej miksujemy bardzo dokładnie

Dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy i wykładamy ciasto do małej torotownicy

Pieczemy w temp. 180C (350F) przez ok. 15 min.

 

Ciasto można też zrobić z poniższego przepisu:

http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/tort-czekoladowy-weganski/(bez karobu)

 

Warstwa jabłkowa:
Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce lub kroimy bardzo drobno
Zalewamy częscią soku, dodajemy cukier i cynamonu i dusimy przez kilka minut na małym ogniu
W pozostałej ilości soku rozpuszczamy budyń, wlewamy do duszonych jabłek i zagotowujemy
Jabłka wylewamy na wcześniej upieczone ciasto, posypujemy płatkami migdałowymi i odstawiamy do wystygnięcia
Podajemy z bitą śmietaną (to już opcja bardziej kaloryczna…)
Add to Favourites