Czy wiecie ile wegańskich serów mamy już na blogu? Jest ser z migdałów, ser wegański, serek a la”cheddar„, serek tofu. Do kolekcji dołączyłam kolejny serek, a la feta.
Brakowało mi go w kuchni, bo są przepisy, w których naprawdę trudno zastąpić właśnie ten rodzaj sera. Chociażby w mojej ulubionej sałatce (przepis wkrótce), czy kotletach, albo na kanapki. Mam nadzieję, że ten przepis zrobi na Was przymajmniej w płowie takie wrażenie jak na mnie. Nie obawiajcie się, nie jest trudny do zrobienia, wystarczy tylko mieć namoczone migdały i robot kuchenny, a reszta jest po prostu zaskakująco prosta. Czekam z niecierpliwością na Wasze „fetowe” relacje 🙂
Składniki:
2 szklanki migdałów
1 ząbek czosnku
1 1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki oleju
5-6 łyżek soku z cytryny
1 łyżeczka octu jabłkowego
Wykonanie:
1. Migdały moczymy przez 24 godziny w wodzie. Obieramy ze skórki (opcjonalnie), mielimy w robocie kchennym.
2. Po wstępnym zmiksowaniu dodajemy powoli resztę składników i miksujemy. Czasami będziecie musieli zatrzymać robot i zeskrobać masę ze ścianek. Gdy masa będzie dobrze zmiksowana (patrz zdjęcie) wtedy bardzo łatwo będzie można zrobić z niej kulę, lub to co ja zrobiłam.
3. Układamy na blaszce wyścielonej uprzednio papierem do pieczenia. Fetę możemy obtoczyć w ziołach. Ja obtoczyłam moją w czerwonym pieprzu i przyprawie sycylijskiej.
4. Następnie zapiekamy serek w piekarniku, w temp. 250F (ok. 125 C) przez 30-40 min. Możemy w wyższej temperaturze, ale wtedy wyjdzie Feta ze skórką. W wersji ze skórką idealnie nadaje się na kanapki.
Powodzenia!
możemy użyć póżniej na kanapki.
Prosze napisac jakiego oleju pani uzyla i czy kokosowy bedzie ok ? i czy 140′ bedzie ok zeby byl serek na kanapki , do krojenia
użyłam olej z oliwek ale kokosowy też może być
Pani Marzenko od lat trzymam pani przepis i marze zeby zrobic serek i chyba w koncu jestem gotowa 😉 ale prosze mi napisac jakiego oleju moge uzyc czy kokosowy bedzie ok ? i czy pol szklanki to 100 czy 125 ml ? dziekuje
120ml
Dzień dobry,dziękuję za przepis,serek wyszedł idealny w konsystencji i pyszny.
Ratunku…dalam caala szklanke oleju na 2 szklanki migdalow….jakos mi sie zamieszalo w glowie…. serek sie obecnoe piecze ale boje sie ze bedzie ciapa po wyjeciami z piekarnika… 🙁 Jak moge go ratowac…?
bedzie pasta do chleba
ja swoj serek pieke ponad 50 minut i caly czas jest bialy i miekki w dotyku:(
postanowilam ze bede go piekla do momentu az sie ” wysuszy” bo na ten moment bym miala serek kanapkowy do smarowania ;(
Czy można zastąpić czymś ocet jabłkowy?
cytryną
Bardzo smaczny! Nawet moje wybredne dzieci zjadły!
Ten serek jest przepyszny. Do tego robię kilka kulek i obtaczam w różnych przyprawach.
Ale pojawia się problem: serek nie daje się tak ładnie kroić albo też smarować. Bardziej się rozsypuje…
Najpierw mieliłam migdały blenderem…wyszło ciut grudkowato, ale smacznie…Kolejny raz zmieliłam w wyciskarce, powstał taki jakby marcepan gładziutki… no ale za każdym razem się rozsypuje ten serek…co zrobić…więcej oleju, wody z namaczania migdałów, mąki…sama nie wiem…możesz coś podpowiedzieć proszę?
Może wiecej oleju. Celem tego przepisu było aby się kruszył i nadawał bardziej do sałatek niż na kanapki.
Lecę jutro po migdały:)
Witam, przygotowałam wszystko tak jak należy ( nawet migdały dzieciaki obierały 😉 ) ale po zmiksowaniu jest bardzo mało tego farszu ale jest pyszny…myślałam ze będzie taki duży jak na zdjęciu. czy to jest podwójna porcja ?
pdwójna porcja,
Witam, jaki rozmiar blachy będzie najlepszy? można użyć płatków migdałowych ?
może być mała blacha i muszą być całe migdały
Pingback: Quirk Volkswagen
Pingback: Cerame Kia
Pingback: Jim Glover Chevrolet
Pingback: мужчин духи
Pingback: Cerame Kia
Pingback: Quirk Manchester VW
great submit, very informative. I’m wondering why the opposite specialists of this sector do not
understand this. You must proceed your writing. I’m sure, you’ve a great readers’ base already!
Excellent blog you’ve got here.. It’s hard to find quality
writing like yours nowadays. I honestly appreciate individuals like you!
Take care!!
Look into my web page chat sex gratuit
Pingback: ralph lauren uomo
Pingback: Cheap Pandora Bracelets Canada
Hey! I’m at work browsing your blog from my new apple iphone!
Just wanted to say I love reading through your blog and look forward to all
your posts! Carry on the superb work!
Marzenko świetny przepis! Zajadamy się! I oczywiście pozdrawiamy Was wszystkich:)
Cieszę, że wam smakuje. Pozdrwiam cieplutko!
Nie mogę się doczekać aż wypróbuję przepis, jestem bardzo ciekawa jak mi wyjdzie 🙂 tylko zastanawiam się jakiego oleju użyć, czy jest to obojętne?
Pozdrawiam!
Aniu najlepiej taki jaki lubisz i wyjdzie dobrze. Pozdrawiam.:)
Pyszny serek!Wszystko się udało nawet dał radę mój słaby blender.Dziękuję za przepis!Pozdrawiania!
super, moja rodzinka „zakochała się w nim” Pozdrowionka.