Czarna fasolka w wakacyjnym wydaniu
Lato, wakacje i ulubiona sałatka. Tak, każdego lata odkrywam jakieś swoje nowe ulubione dania. Tym razem jest to wyjątkowy zestaw z czarną fasolką... gdy zdecydujecie się go zrobić, nie pomijajcie w nim awokado! Super kolory i rewelacyjny zestaw warzyw zachwyci każdego.
Składniki
- czerwona papryka - 1 sztuka
- zielona papryka - 1 sztuka
- poszatkowany pęczek szczypiorku - 1 sztuka
- pokrojone w kostkę ogórki - 3-4 sztuki
- posiekana czerwona cebula - 1/2 sztuki
- posiekana natka pietruszki - 1 pęczek
- kukurydza - 2 kolby
- limonka / cytryna - 1 sztuka
- czarna fasolka - ugotowana lub z puszki - 1 1/2 szklanki
- awokado - 1 sztuka
- papryka wędzona - 1/2 łyżeczki
- pieprz i przyprawa warzywna do smaku
- kumin - 1/4 łyżeczki
- czosnek - 2 ząbki
- olej - 3-4 łyżki
Instrukcje
- Paprykę i ogórki kroimy w kostkę, resztę warzywy siekamy i mieszamy z fasolką.
- Kukurydzę w kolbach gotujemy w osolonej wodzie, po czym nożem obcinamy ziarna z kolb kukurydzy i dodajemy do sałatki.
- Przyprawy i czosnek podsmażamy na oleju, po przestygnięciu dodajemy je do soku z cytryny lub limonki. Powstałym sosem polewamy sałatkę i delikatnie mieszamy.
- Na koniec, tuż przed podaniem sałatki dodajemy do niej pokrojone w kostkę awokado i całość jeszcze raz delikatnie mieszamy.
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Bardzo smaczne Polecam !