Jaglane ze słonecznikiem
Składniki
- kasza jaglana - 1 szklanka
- cebula - 1 sztuka
- przyprawa do grilla - 1 łyżka
- podprażony na suchej patelni słonecznik - 1 szklanka
- sproszkowana bazylia - 1 łyżeczka
- sos sojowy - 1 łyżka
- przyprawa warzywna - 1 łyżka
- pieprz ziołowy - 1 łyżeczka
- siemię lniane - 3 łyżki
- płatki owsiane - 1 szklanka
- czosnek - 2 ząbki
- płatki drożdżowe - 3-5 łyżek
Instrukcje
- Kaszę jaglaną najpierw dobrze przepłukujemy wrzątkiem. Zalewamy wodą (2 1/2 szklanki) i gotujemy w osolonej wodzie z 1 łyżką przyprawy warzywnej, mniej więcej od 15 do 20 minut.
- Płatki owsiane zalewamy 1 szklanką gorącej wody i odstawiamy na 15 minut.
- W blenderze lub robocie kuchennym najpierw mielimy na proszek podprażony słonecznik i siemię lniane, następnie dodajemy cebulę oraz czosnek, po czym całość miksujemy.
- Do ugotowanej i jeszcze ciepłej kaszy dodajemy zmiksowane w blenderze składniki oraz namoczone płatki owsiane, całość dokładnie mieszamy, dodając resztę przypraw. Jeżeli masa na kotlety jest za luźna, dodajemy bułkę tartą a jeśli wyszła za sucha, to trochę gorącej wody.
- Formujemy kotlety, obtaczamy je w czym nam najbardziej pasuje - może być to siemię lniane lub pestki ze słonecznika i smażymy. Z przepisu wychodzi około 20 kotletów.
Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 4.5]
Bardzo smaczne polecam !
Czy tych kotletów nie piecze się, ani nie smaży? Bo nie bardzo widzę w przepisie co zrobić z nimi po obtoczeniu.
Mniam, ciekawy przepis na smakowity kotlet 😀
Wow, ciekawy pomysł na smaczne kotleciki. Chyba przetestuję!
Przepis wyglada jak pyszna alternatywa dla klasycznych kotletów. Wypróbuje na swoich dzieciach i dam znać jak poszedl test 🙂