- Czas przygotowania: 15minuty
- Czas gotowania: 15minuty
Cieciorka (garbanzo) w wegańskim sosie
Wegański sos serowy jest absolutnie pyszny, a wykonanie absolutnie proste!
Zacząć należy od ugotowania cieciorki. Cieciorka to roślina strączkowa, więc przed gotowaniem moczymy ją przez ok. 8 godzin (najlepiej namoczyć na noc). Po namoczeniu gotujemy przez około 1 godzinę. Czas gotowania wydatnie skracamy (mniej więcej do 30 minut) gotując w szybkowarze (Przed używaniem szybkowara należy zapoznać się z instrukcją obsługi i bezwzględnie stosować się do jej zaleceń). Cieciorka tak dobrze rozgotowuje się w szybkowarze, że po pierwszej próbie nigdy nie powróciłam do gotowania jej w garnku. Zwykle gotuję dużą ilość, a potem zamrażam woreczkach. Dzięki temu mam zawsze pod ręką ugotowaną, którą mogę natychmiast użyć do jakiegoś dania. Gdy ten etap mamy za sobą, szybkość przygotowania tej potrawy zależy wyłącznie od naszej sprawności w kuchni.
Udanego kucharzenia! Sos serowy pokocha każdy.
Składniki
- cieciorka ugotowana - 4-5 szklanek
- orzechy nerkowca (cashew) - 1 szklanka
- mlego roślinne (ja użyłam mleka migdałowego) - 2,5 szklanki
- skrobia kukurydziana - 2 łyżki
- wędzona papryka - 1 łyżeczka
- pieprz cayenne - 1/2 łyżeczki
- sól - 1/2 łyżeczki
- przyprawa warzywna - 1 łyżeczka
- sok z cytryny - 2 łyżki
- czosnek - 2 ząbki
- papryka marynowana pimento - 1/4 szklanki
- płatki drożdżowe - 4 łyżki
- olej - 3 łyżki
Instrukcje
1. Wszystkie składniki (oprócz cieciorki) miksujemy w blenderze na jednolitą masę.
2. Wlewamy do garnka z ugotowaną cieciorką i zagotowujemy doprawiając solą i pieprzem.
3. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty po zagotowaniu dodać mleka lub wody i ponownie zagotować.
Jeśli w przepisie chcesz użyć przyprawy warzywnej domowej roboty (cez konserwantów, tłuszczów typu trans i innych zbędnych składników) skorzystaj koniecznie z poniższego przepisu:
Zrobiłam z mlekiem sojowym i też wyszło super!
Witam. Mam pytanie: zapomniałam na noc namoczyć ciecierki. Gotuje ją właśnie teraz już od godziny. Czy to znaczy że nie ugotuje mi się ona czy po prostu będę musiała robić to dłużej?
Czy w ciąży można ją jeść?
Nie słyszałam o jakiś przeciwwskazaniach w czasie ciąży dotycząch cieciorki.
Szczerze mówiąc to nie mam pojęcia co ci wyjdzie. Po namoczeniu gotuje się ją zgodzinę. Daj znać co wyszło?
Czas gotowania wydłużył mi się o godzinę przy maksymalnym ogniu i pod przykryciem. Plus to, że raz wymieniałam wodę w trakcie ze względu na pianę (podobno z nią uwalnia się COŚ 🙂 i lepiej ją odlać). Ale wyszło idealnie i smacznie.
no nie a jednak się udało!! Gratuluję!
Czy myśli Pani, że z mlekiem sojowym też będzie smaczne?
…też jeżeli mleko będzie naprawdę smaczne i nie słodkie.
Przepyszny, wlasnie zrobilam!
jakie kremowe i niepowtarzalne smaki- rewelacja!
a to sie je z ryżem , bagirtka czy jao gesta zupa?
z ryżem, ziemniakami, bagietką a nawet makaronem
fantastyczny pomysł na sos! od razu wyobrażam sobie jak świetnie to danie musi smakować 🙂 już smaczniej i zdrowiej chyba się nie da – super 🙂
jest pyszne!!!