- Czas przygotowania: 25minuty
- Czas gotowania: 15minuty
Ciasteczka owsiane
O tym, że płatki owsiane powinny znaleźć się w każdej zdrowej diecie, przekonywać chyba nie trzeba nikogo. Są między innymi cennym źródłem witaminy E, B6, potasu, magnezu i przede wszystkim błonnika. Przyczyniają się do obniżenia złego cholesterolu i wpływają kojąco na system trawienny i nerwowy. Wpływają korzystnie na kondycję skóry i włosów.
Smakują wyśmienicie w wielu potrawach począwszy od tradycyjnej owsianki, przez wegetariańskie kotlety, na łakociach skończywszy. Oto, jak łatwo przyrządzić z nich smaczne i zdrowe ciasteczka.
Składniki
- płatki owsiane górskie - 2 szklanki
- mąka orkiszowa z pełnego przemiału - 1 i 1/2 szklanki
- brązowy cukier - 3/4 szklanki
- orzechy włoskie - 1/3 szklanki
- rodzynku lub suszona żyrawina - 1/3 szklanki
- skrobia kukurydziana lub mąka ziemniaczana - 1/2 łyżeczki
- proszek do pieczenia bez aluminium - 1/2 łyżeczki
- soda do pieczenia - 1/2 łyżeczki
- cynamon - 1 łyżeczka
- sól - 1/2 łyżeczki
- siemię lniane mielone - 2 łyżki
- gorąca woda - 6 łyżek
- olej kokosowy (lub margaryna roślinna) - 1 szklanka
Instrukcje
1. Do kubka wsypujemy siemię lniane i zalewamy gorącą wodą. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10 minut, żeby papka zgęstniała do konsystencji kleistego żelu.
2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180C (350F).
3.W międzyczasie w misce mieszamy dokładnie wszystkie składniki, za wyjątkiem oleju kokosowego i siemienia lnianego.
4. Olej kokosowy rozpuszczamy w garnku lub w mikrofalówce. Dodajemy olej i papkę z siemienia lnianego do suchych składników. Wszystko dokładnie mieszamy.
5. Następnie łyżką wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Z jednej łyżki mieszanki wychodzi jedno ciasteczko. Jeśli trzeba delikatnie spłaszczamy ciasteczka na blasze.
6. Pieczemy przez około 15 minut, aż ciastka nabiorą jasnozłotego koloru. Z przepisu wychodzi około 30 ciasteczek owsianych.
Zamiast orkiszowej mąki jakiej mogę uzyc?
Pszenna
wyśmienite ciasteczka; świetny przepis; zamieniłem jedynie cukier na miód