Ciasteczka batonikowe
Składniki
- orzechy włoskie - 1 szklanka
- daktyle (pasta daktylowa czyli już zmiksowane daktyle z wodą) - 1 szklanka
- masło orzechowe - 1 łyżka
- nasiona chia (opcjonalnie) - 1 łyżeczka
- szczypta soli
- czekolada wegańska - 3/4 opakowania
- olej kokosowy - 1 łyżeczka
Instrukcje
Takie ciasteczka są wysokoenergetyczne i zdrowe. Idealnie nadają się przy dużym wysiłku fizycznym albo w czasie zimy. Do mnie przywędrowały syberyjskie mrozy, tak więc mam deserek zupełnie na czasie.
- Orzechy, daktyle, masło orzechowe oraz sól miksujemy w robocie kuchennym na gładką masę. Możemy dodać nasiona chia, ale nie musimy - przepis i tak wychodzi dobrze z nimi, czy bez nich.
- Zmieloną masę wykładamy na papier do pieczenia, najlepiej do foremki i dokładnie, równo rozprowadzamy masę. Wstawiamy do lodówki aby zastygła.
- Rozpuszczamy czekoladę z łyżeczką oleju kokosowego. Wylewamy ją na masę orzechową i posypujemy do dekoracji pokrojonymi orzechami, suszoną żurawiną, nasionami goji lub tym, co nam pasuje i mamy akurat w szafce.
- Schładzamy w lodówce. Uwaga! Pod koniec zastygania czekolady należy pokroić nasze ciasto na kawałeczki, bo jeśli czekolada zastygnie to przy krojeniu będzie pękać.
- Ciasteczka przechowujemy w pojemniku w lodówce.
Click to rate this post!
[Total: 3 Average: 3.3]
Z przyjemnością przeczytałam przepis na ciasteczka z batonami. Wygląda to na bardzo smaczny smakołyk.
Najlepsze ciasteczka batonikowe jakie jadłam 🙂
dzięki
Oh mniam! Jak smakowicie wygląda <3 aż zgłodniałam 😀
Wyglądają kusząco 🙂
Właśnie czegoś takiego szukałam 🙂 Proste, pyszne i w sam raz, gdy się dużo ćwiczy… no i słodkie, jak na ciastka przystało 🙂
Dzięki za przepis, na pewno spróbuję!