Tak, „gołąbki rozmaitości”, bo użyte są tu zupełnie inne składniki niż tradycyjne, zaczynając od kapusty a kończąc na farszu.
Kapusta pekińska jest wyjątkowo smaczna, a nadzienie z kaszy gryczanej i pęczaku (można użyć drobniejszą) sprawdziło się idealnie.
Składniki:
1 szklanka kaszy gryczanej
1 szklanka pęczaku lub kaszy jęczmiennej; w wersji bezglutenowej najlepiej użyć kaszy jaglanej lub komosy ryżowej (quinoa)
15 dkg pieczarek
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
1 łyżka zmielonych suszonych grzybów
1 duża kapusta pekińska
sos pomidorowy lub marinera
Wykonanie:
Cebulę, pieczarki i czosnek podsmażamy na oleju i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Kasze gotujemy na sypko (1 szklanka kaszy, 2 szklanki wody oraz przyprawy).
Po ugotowaniu i usmażeniu wszystko mieszamy razem i doprawiamy do smaku.
Oddzielamy liście od kapusty i wkładamy do osolonej gotującej się wody, trzymamy je tam parę minut, by zmiękły, ale nie przegotowujemy, gdyż wtedy będą się rozrywać przy zawijaniu.
Na dno żaroodpornego naczynia dajemy warstwę sosu pomidorowego, potem układamy gołąbki i polewamy sosem po wierzchu.
Pieczemy w piekarniku w temp. 2o0 C. (370 F ) przez ok. 1 godzinę.
Fajna alternatywa dla gołąbków to również gołąbki ziemniaczane.
takich jeszcze nie jadłam.
Golabki-pychotki..kolejny trafiony przepis jak wiele innych na tej stronie…gratuluje i dziekuje
Fajne 🙂 lubię takie „inne” gołąbki 🙂