- Czas przygotowania: 30minuty
- Czas gotowania: 50minuty
Pasztet z kaszy jaglanej z suszonymi pomidorami
Zdrowe śniadanie jak napisał Dr R. Pawlak powinno zawierać produkty zbożowe z pełnego przemiału takie jak chleb, płatki śniadaniowe, nasiona, orzechy, owoce i oczywiście kasze.
Do tego pasuje jak ulał mój najnowszy wynalazek.
Przepyszny i odżywczy pasztet z kaszy jaglanej. Niestety, u mnie już dawno zjedzony ale całe szczęście specjalnie dla Was zapisałam przepis.
Składniki
- ugotowana kasza jaglana - 1 i 1/2 szklanki
- suszone pomidory w oliwie - 4-5 sztuki
- czosnek - 2 ząbki
- cebula - 1 sztuka
- pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki
- wędzona papryka - 1 łyżeczka
- sól do smaku - 1/2 łyżeczki
- podprażony słonecznik - 3/4 szklanki
- przyprawa do grilla - 1 łyżeczka
- przyprawa warzywna - 1 łyżka
- bułka tarta ( lub wersji bezglutenowej zmielone migdały) - 1/2 szklanki
Instrukcje
- Słonecznik podprażamy na suchej patelni na złoty kolor i mielimy na proszek.
- Pomidory, cebulę, czosnek miksujemy razem w robocie kuchennym
- Dodajemy resztę składników i wszystko miksujemy, wykładamy do wysmarowanej olejem blaszki.
- Pieczemy w piekarniku ok 50 minut w temp. 180 C (365F)
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Jakiej wielkości foremkę użyłaś?
Podoba mi się! Wygląda smacznie, a do tego mogę jako bezglutenowiec go jeść;)
Smacznie to wygląda i nie zawiera glutenu
bardzo fajny przepis- musi być smaczny bo jaglanka fajnie się łączy z takimi smakami- i zdrowy 🙂
Ile kaszy przed ugotowaniem?
Pozdrawiam
Z jakiej ilosci suchej kaszy wychodzi poltorej szklanki ugotowanej?
1/2 suchej kaszy