Kuchnia witariańska (surowa dieta) podbiła moje serce dzięki deserom.

Jakiś czas temu mogłam posmakować takiej diety (raw vegan food) w restauracji serwującej wsystko na surowo. Doświadczenia smakowe ciekawe, porcyjki miniaturowe, ale za to bardzo syte. Wszystkie dania zrobione z surowych warzyw, owoców i orzechów. Można zjeść lazanię bez makoronu, indyka bez mięsa, pizzę bez sera i wiele intersująch i smacznych potraw, co jest jednak kwestią indywidualnych upodobań.

 

Składniki:

2 szklanki orzechów włoskich

3/4 szklanki zmielonych daktyli

1 łyżka soku z cytryny

szczypta soli

ok. 1 łyżki wody

ok. 1/3 szklanki carobu

 

Wszyskie składnki miksujemy w robocie kuchennym. Wykładamy cienką warstwę  do naczynia  na tartę lub małą blaszkę do pieczenia.

 

Polewa czekoladowa:

1/2 szklanki syropu klonowego

1/2 szklanki carobu

1/4 szklanki oleju kokosowego

szczypata soli

 

Do garnka dajemy wszyskie składniki oprócz oleju kokosowego. Podgrzewamy, dodajemy olej kokosowy i rozpuszczamy. Wylewamy na ciasto i wstawiamy do lodowki aby wystudzić.

„Czekolada” jest bardzo smaczna ze świeżymi malinami. Jeżeli nie mamy świeżych możemy użyć mrożone. Rozmrażamy, miksujemy i używamy jako polewę.

[Głosów:0    Średnia:0/5]
Add to Favourites