Kuchnia witariańska (surowa dieta) podbiła moje serce dzięki deserom.
Jakiś czas temu mogłam posmakować takiej diety (raw vegan food) w restauracji serwującej wsystko na surowo. Doświadczenia smakowe ciekawe, porcyjki miniaturowe, ale za to bardzo syte. Wszystkie dania zrobione z surowych warzyw, owoców i orzechów. Można zjeść lazanię bez makoronu, indyka bez mięsa, pizzę bez sera i wiele intersująch i smacznych potraw, co jest jednak kwestią indywidualnych upodobań.
Składniki:
2 szklanki orzechów włoskich
3/4 szklanki zmielonych daktyli
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
ok. 1 łyżki wody
ok. 1/3 szklanki carobu
Wszyskie składnki miksujemy w robocie kuchennym. Wykładamy cienką warstwę do naczynia na tartę lub małą blaszkę do pieczenia.
Polewa czekoladowa:
1/2 szklanki syropu klonowego
1/2 szklanki carobu
1/4 szklanki oleju kokosowego
szczypata soli
Do garnka dajemy wszyskie składniki oprócz oleju kokosowego. Podgrzewamy, dodajemy olej kokosowy i rozpuszczamy. Wylewamy na ciasto i wstawiamy do lodowki aby wystudzić.
„Czekolada” jest bardzo smaczna ze świeżymi malinami. Jeżeli nie mamy świeżych możemy użyć mrożone. Rozmrażamy, miksujemy i używamy jako polewę.
Pingback: louis vuitton shop
A dziękuję, jadłam już w podobnym wydaniu – jako kus-kus z kalafiora. Robiło się zalewę z soku z cytryny, oliwy z oliwek, z dodatkiem soli i pieprzu. Do tego garść świeżej posiekanej kolendry, garść natki pietruszki i kilka pokrojonych oliwek. Bardzo smaczne. Ale tofu jeszcze nigdy nie smażyłam. Spróbuję dziś. Dobry pomysł na obiedokolację. Dziękuję Marzenko! Pozdrowienia dla Grażynki od Asi, Pawła i Józia.
Asiu, dzięki za odwiedzanie bloga. Przepis mi się podoba. Pozdrowienia przekażę.:)
O, jak to fajnie, że i coś dla surowojadków pojawiło się na blogu! Ja ekseprymentuję trochę od prawie półtorej roku. Moje ulubione to spaghetti z cukinii z sosem marinaram, „twarożek” z migdałów, szarlotka na surowo i kokosanki.
Zielone (i nie tylko) smoothie mamy w domu codziennie. Polecam wszystkim. Zdrowe, przepyszne, niedrogie, a do tego łatwe i szybkie w przygotowaniu.
polecam ryz z kalafiora https://zdrowienatalerzu.pl/index.php/ryz-z-kalafiora-i-kotlety-z-tofu/
Asiu no to narobilas ochoty ,fajnie by bylo gdybys podala przepisy ,na ww smakolyki 🙂 weim ze w necie mozna wiele znalesc ,ale najlepsze sa wyprobowane 🙂