Unikamy picia słodkich napojów i zero śmieciowego jedzenia. To trzecia zasada zapobiegania nowotworom.
Interesujące dane pochodzą z American Journal of Clinical Nutrition, który podaje, że osoby spożywające duże ilości słodzonych napojów zwiększają ryzyko zachorowania na raka trzuski nawet o 90%! Troszeczkę dużo…
Proponuję zatem dzisiaj napój naturalnie słodzony bananem, a dodatkowo pełen antyoksydantów, które pomogą nam w walce z rakiem.
Składniki:
kilka liści czerwonego lub zielonego jarmużu (lub inne liściaste warzywo)
garść świeżego szpinaku (opcjonalnie)
1/2 banana
kilka truskawek
plasterek cytryny
1/3 szklanki soku z jagód aci (ACIBERRY) lub czarnej porzeczki
plaster ananasa
1 łyżeczka nasion szałwi hiszpańskiej (chia seeds) lub siemienia lnianego
1 łyżeczka zmielonych migdałów
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze z paroma kostkami lodu.