Kokosanki
Najbardziej ulubione ciastka z dzieciństwa to dla mnie kokosanki. Pyszne, mięciutkie, lekko ciągnące i nie za słodkie. Tak je pamiętam. Nie wszędzie można było takie pyszne dostać, więc wyczekiwałam tego dnia, kiedy mama przyniesie do domu właśnie takie idealne.
Moje wegańskie kokosanki robiłam już w różnych wersjach i generalnie wszystkie zjadałam nim zrobiłam im zdjęcie. Dzisiaj zapraszam wszystkich wielbicieli kokosanek do pieczenia i podzielania się swoimi zdjęciami oraz uwagami.
Składniki
- ugotowana kasza jaglana - 1/2 szklanki
- mleko kokosowe z puszki (bardzo gęste) - 1 szklanka
- brązowy lub kokosowy cukier - 4 łyżki
- drobne wiórki kokosowe - ok. 3 szklanki
- soda do pieczenia - 1/2 łyżeczki
- wanilia - 1 łyżeczka
- szczypta soli
- orzechy nerkowca (cashew) - 1/2 szklanki
- zmielone siemię lniane - 2 łyżki
Instrukcje
- Orzechy moczymy w wodzie ok 1 godziny. Po namoczniu wodę odlewamy.
- Wszystkie składniki oprócz wiórków kokosowych miksujemy w blenderze.
- Wylewamy zawartość blendera do miski i mieszamy z wiórkami kokosowymi.
- Jeżeli masa jest zbyt lejąca, dodajemy jeszcze wiórków kokosowych. Nakładamy łyżką na blachę wysmarowaną olejem.
- Posypujemy ciasteczka wiórkami i pieczemy 15-30 minut, w piekarniku w temp. 360 F czyli 180 C.
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Czy orzechy z nerkowca można zastąpić innymi orzechami, np. włoskimi?
mozna ale smak bedzie inny
Mogę powiedzieć, że niemal poczułam w powietrzu zapach kokosa! Coś niesamowitego, to chyba znak, że trzeba coś takiego przygotować 🙂
Kokosanki to prawdziwy smak dzieciństwa <3