Aby obniżyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 – podaje New England Journal of Medicine – należy zmienić kilka elementów stylu życia, między innymi: utrzymać BMI poniżej 25, wprowadzić dietę bogatą w błonnik, zmniejszyć spożycie tłuszczów spożywając tłuszcze nienasycone zamiast produktów zawierających tłuszcze nasycone (głównie, produkty pochodzenia zwierzęcego), maksymalnie wyeliminować spożycie tzw. tłuszczów typu trans (znajdujących się głównie we wszelkiego rodzaju wypiekach, ciastach, pączkach, itp.)
Dzisiaj, w deserze którego nawet nie trzeba piec, będziemy mogli spożyć wszystko co potrzebne nam do zmniejszania ryzyka zachorowania nie tylko na cukrzycę typu 2, ale też inne choroby cywilizacyjne. Ten sernik jest nie tylko smaczny, ale zawiera dobre tluszcze, dużo błonnika i wiele innych zdrowych składników. Przepis na serniczek otrzymałam od współpracującej z nami Agnieszki F., a uczestnicy ostatniej szkoły gotowania mogli go już nawet spróbować. Był pyszny!
Składniki:Ciasto:
2 szklanki orzechów włoskich
1/2 szklanki wiórków kokosowych
3-4 łyżki zmielonych na gęsto daktyli
szczypta soli
1 łyżka soku z cytryny
Wszystkie składniki zmiksować w robocie kuchennym. Masa nie powinna być idealnie gładka, ale ma być klejąca. Przygotowaną masę na dno tortownicy lub foremki do tarty.
Masa serowa:
2 szklanki nerkowców (cashew) namoczonych co najmniej 4 godziny (zalać gorącą wodą i zostawić na 4h lub całą noc).
1 szklanka wody i 1 łyżeczka agaru w proszku (gotować ok. 5 min)
7 łyżek zmielonych na gęsto daktyli
3 łyżki karobu
1 łyżeczka wanilii
1/4 szklanki soku z cytryny
Wszystko – oprócz skrobii, agaru i wody – zmiksować w blenderze lub robocie kuchennym na gładką masę. Do zmiksowanej masy dodać jedną z dwóch opcji masy serowej podanych poniżej:
Opcja 1 – masa serowa – wersja ze skrobią kukurydzianą
Zagotować wodę z sokiem cytrynowym (zostawić około 1/2 szklanki wody).
Dorzucić truskawki, dosłodzić cukrem (około 4 duże łyżki, do smaku).
Dolać skrobię kukurydziną rozmieszaną w pół szklanki wody.
Gotować aż masa zgęstnieje, następnie dodać do masy w blenderze i zmiksować.
Opcja 2 – masa serowa – wersja z agarem
Gotujemy wodę, sok i cukier z agarem, ok. 4 min, potem dodajemy owoce i gotujemy ok. 2-3 min. następnie dodajemy do masy w blenderze i miksujemy.
Przygotowaną wg. powyższej receptury masę serową wylewamy na wcześniej przygotowany spód i wstawiamy do lodówki, by wystygła.
Galaretka:
truskawki lub inne owoce
2 szklanki wody
1/4 – 1/3 soku z cytryny
ok. 4 łyżki brązowego cukru trzcinowego
2 duże łyżki skrobi kukurydzianej lub 2 łyżeczki agaru
Wszystkie składniki – prócz owoców – gotujemy przez ok. 4 minuty. Na koniec dodajemy owoce, czekamy aż wszystko nieco ostygnie i wylewamy na wcześniej przygotowany sernik.
Na Szkole Zdrowego Gotowania
wyglada smakowicie 🙂