Kotlety – jak widać –  można zrobić ze wszystkiego; tym razem z buraczków. Smakują wyśmienicie, szczególnie w połączeniu z surówką brukselki i  smażonymi ziemniaczkam…, pycha!

Warto spróbować. Takie kotleciki zawierają pełnowartościowe białko przez połączenie fasoli i makronu.

Jeśli chcemy je zrobić w wersji bezglutenowej, dodajmy zamiast makaronu ryż.

Składniki:

1 cebula

2 buraczki

1, 5 szklanki ugotowanego makaronu (lub ryżu)

3 ząbki czosnku

1,5 szklanki ugotowanej czarnej fasolki lub innej, może być z puszki

Przyprawy: sól, pieprz ziołowy, przyprawa warzywna

Buraczki ścieramy na tarce, cebulkę kroimy w drobną kostkę i całość smażymy na oleju  lub wodzie do uzyskania miękkości, około 10 min.

Pod koniec smażenia dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek i 1 łyżkę octu winnego lub jabłkowego. Dodajemy do tego rozdorbioną widelcem lub zmiksowaną w robocie kuchennym fasolę z makaronem.

Formujemy kotleciki i obtaczamy w zmielonym siemieniu lnianym lub bułce tartej i smażymy.

Z przepisu wychodzi ok.10 kotlecików.

Podajemy z pieczonymi lub smażonymi ziemniakami oraz surówką z brukselki.

Surówka z brukselki:

Brukselkę kroimy albo ścieramy  w robocie kuchennym na cieniutkie paseczki, szczypiorek i koperek drobno kroimy.

Czerwoną kapustę ścieramy bardzo cieniutko.

Wszystko mieszamy razem dodając majonez  sojowy i doprawiając solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

 

 

[Głosów: 0   Average: 0/5]
Add to Favourites