Badanie przeprowadzone przez dr A. Solomon na grupie 10,000 tysięcy osób wykazało, że osoby z najwyższym poziomem cholesterolu pomiedzy 40 a 45 rokiem  życia miały o 58 % wyższe ryzyko zachorwania na chorobę Alzheimera w porównaniu do osób z najniższym poziomem cholesterolu.*

Widziałam osoby w różnym stadium tej choroby. Smutne i przykre doświadczenie dla chorego i jego rodziny. Dlatego zachęcam do wprowadznia zmian w jadłospisie i korzystania  coraz częściej z potraw bez produktów pochodzenia zwięrzecego. Zamiast sera czy wędliny, prosta pasta z szoczewicy.

Składniki:


2 szklanki ugotowanej soczewicy

ok. 3 łyżki majonezu sojowego lub z ziemniaka

1 ząbek czosnku

przyprawy: sól, pieprz ziołowy, przyprawa warzywna

pokrojona pietruszka lub koperek do dekoracji

Wszystkie składniki miksujemy w blenderze lub robocie kuchennym i doprawiamy do smaku. Podajemy do chleba z pomidorem lub ogórkiem kiszonym, cebulką, sałatą, itp.

*R. Pawlak „W obronie wegetarianizmu”

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Add to Favourites