Sięgajmy po naturalne „suplementy”!
Jak dowodzą badania, w niektórych przypadkach, podawanie suplementów (sztucznych witamin) nie tylko nie pomaga ale jest wręcz szkodliwa.
Zacznijmy od rożnorodnej, bardzo urozmaiconej, kolorowej diety składającej się z produktów roślinnych. Na naszym stole nigdy nie powinno zabraknąć warzyw, owoców, orzechów i produktów zbożowych z pełnego przemiału.
Proponujemy zdrowy, prosty i pełen „suplementów” deserek.
Składniki:
1/2 szklanki susz0nych moreli
1/2 szklanki podprażonych orzechów włoskich lub migdałów
1/2 szklanki słodzonych wiórków kokosowych
parę kropli wanilii
szczypta soli
Wszystkie składniki miksujemy w robocie kuchennym. Formujemy kulki i obtaczamy w wiórkach kokosowych.
Z przepisu wychodzi ok. 15 kuleczek.
Właśnie zrobiłam polecane kuleczki, wyszły pyszne. Niestety rzeczywiście jest problem, żeby wyszła ładna forma, ja namęczyłam się za pomocą blendera, ale następnym razem, zrobię wg podpowiedzi, namoczę morele, a orzechy/migdały zmielę blenderem i dopiero wtedy połączę. Jednak…jak na pierwsze wykonanie jestem zaskoczona, że to takie łatwe, bezglutenowe i świetne jako słodycz 😉 Dziękuję za przepis ;D
Nie wiem jaki trzeba mieć robot kuchenny, żeby zrobić te kuleczki. Mój zdecydowanie nie sprostał zadaniu i zamiast kuleczek mam po prostu morele i migdały…
Może coś poradzicie jaki robot kuchenny będzie idealny.
Pozdrawiam
Ewo,
Na twoim miejscu moczyłabym morele w wodzie lub mleku i odcisneła. Migdały zmieliłabym na „mąkę” np mąłynku do kawy lub blenederze i wszysko razem połaczylabym w robocie kuchennym. Mam nadzieję że to w jakiś sposób pomoże.
Marzena
Zrobiłam wg wskazówek i udało się 🙂 Bardzo polecam 🙂
Można użyć dowolne orzechy i dowolne bakalie – sprawdziłam. Po zrobieniu mogą leżeć w lodówce i można wyjmować, gdy pojawią się niespodziewani goście. Super, dziękuję za przepis.
Super się cieszę 🙂 🙂 🙂
Są swietne, robimy bardzo podobnie.Polecamy wszystkim:)