Hmm, soczewiczaki? A co to takiego…?
Proste, smaczne i oczywiście niedrogie danie na obiad. Coś w rodzaju pyzów.
Składniki:
Farsz
1,5 szklanki ugotowanej soczewicy
ok. 15 dkg pieczarek lub innych grzybów pokrojonych w kostkę
3 ząbki czosnku posiekanego lub startego na tartce
1 cebula pokrojona w kostkę
1 ugotowany ziemniak
sól, pieprz do smaku
Ciasto
Ok. 8 ziemniaków – obieramy i gotujemy
mąka ziemniaczana lub skrobia kukurydziana
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Farsz
Cebulę czosnek i pieczarki zasmażamy na oleju, dodajemy rozgniecioną widelcem soczewicę i zmiksowany ugotowany ziemniak. Doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
Ciasto
Ziemniaki zaraz po ugotowaniu przeciskamy przez praskę, 1/4 całości odkładamy i dosypujemy taką samą ilość mąki (PATRZ ZDJĘCIE). Odłożoną 1/4 całości łączymy z resztą i wszystko dokładnie mieszamy razem.
Formujemy albo kulki albo prostokąty nadziewając je farszem z soczewicy.
Po uformowaniu wrzucamy na gotującą się wodę i po wypłynięciu wyciagamy i przepłukujemy zimną wodą.
Podajemy z surówkami lub podsmażoną cebulką. Porcja na 4 osoby.
Mam zapas czerwonej soczewicy, więc chyba muszę zapisać Twój przepis i zrobić takie soczewiczaki, bo wyglądają przepysznie! 🙂