Po prostu „Taco kukurydziane”
Kuchnia meksykańska doskonale przyda nam się tego lata, na pewno będzie hitem piknikowym. Możemy wszystko przygotować dzień wcześniej. Zauważycie, że Tacosy (bo tak je nazwałam) są rewelacyjnie proste i warte wypróbowania.
Składniki
- tofu - 1 kostka
- tortille kukurydziane - 6 sztuk
- przyprawa do taco - 1 łyżka
- czerwona papryka (sproszkowana) - 1 łyżeczka
- cebula (posiekana) - 2 sztuki
- czosnek (posiekany) - 1 sztuka
- drobno pokrojone pomidory - 3 sztuki
- natka kolendry (cilantro) - 1 pęczek
- limonka / cytryna - 1/2 sztuki
Instrukcje
- Cebulę (1 sztuka) i czosnek podsmażamy na oleju przez około 8 minut. Dodajemy do nich przyprawę taco, następnie pokruszone tofu. Całość smażymy przez około 10 minut. Na koniec smażenia doprawiamy wszystko solą i pieprzem.
- Pomidory oraz jedną cebulę kroimy w kostkę, dodajemy posiekaną kolendrę, doprawiamy solą i polewamy sokiem z 1/2 wyciśniętej limonki /cytryny. Mieszamy.
- Tortille podsmażamy na suchej patelni z obu stron.
- Na każdą tortillę nakładamy warstwę tofu i warstwę pomidorową. Podajemy tak jak na zdjęciu.
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Super, idealne do wzięcia „do ręki” i w drogę 🙂 !
Zapraszam do spróbowania serowych taco z mojego przepisu 🙂
https://ketowariatka.pl/przepisy-ketogeniczne/serowe-taccos/
W sam raz na letni posiłek!
🙂