Hamburgery po indyjsku
Ten przepis już jest na mojej liście ulubionych dań. Jest idealnie prosty i szybki. Mało tego, możemy bardzo łatwo zmienić smak hamburgerów zmieniając zestaw dodawanych do nich przypraw. Zrobiłam je dzisiaj w wersji indyjskiej, ale Wy możecie je zrobić w wersji, w jakiej Wam się tylko podoba. Jestem pewna, że hamburgery te dołączą do Waszej listy ulubionych dań.
Składniki
- ugotowane ziemniaki - 4 sztuki
- ugotowana cieciorka (garbanzo) - 2 szklanki
- skrobia kukurydziana lub mąka ziemniaczana - 1 łyżka
- garam masala - 3/4 - 1 łyżeczka
- czerwona papryka w proszku - 1 łyżeczka
- przyprawa warzywna - 1 łyżeczka
- uprażony sproszkowany czosnek - 1 łyżeczka
- posiekana kolendra (cilantro) - 1 pęczek
Instrukcje
- Ziemniaki i cieciorkę miksujemy w robocie kuchennym.
- Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Formujemy hamburgery i smażymy je.
* Z przepisu wychodzi około 8 kotletów.
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 3]
Wreszcie zdrowe hamburgery 🙂 Brawo!
Przepisy ciekawe,ale dlaczego nie jest wpisana po prostu kolendra?albo obok polskiej nazwy imbiru stoi angielska,a przy innych składnikach już nie?jakaś niekonsekwencja i dziwaczność w podawaniu składników 🙂 po za tym spoko,jednakże można odczuć,że autor ma śmiechy z czytelników,którzy nie znają np.angielskiego..
to raczej wynika z tego ze czytelnicy zadają tego typu pytania, szczególnie starsze pokolnie nie jest tak obezanane z angielskim jak młodsze
Czy nie trzeba otaczać kotlecikow w bułce tartej lub w jakiejś innej posypać? Czy można je smażyć w oleju kokosowym? Z góry dziękuję za szybką odpowiedź :p planuje je zrobić jutro na obiad
jak najbardziej możemy obtaczać w czym chcemy i samżyc na oleju jaki nam się podoba.
Kocham indyjskie jedzenie, mama nadzieje że nie zawiodę się na tym przepisie. 🙂
ja się niezawiodłam 🙂
Całkiem ciekawe te kotleciki ale chyba mają dużo kalorii.
Zapowiada się świetnie! Chyba już wiem co zjem dzis po powrocie z pracy 🙂
Super! Prostota i smak 🙂 Bardzo fajny, prosty przepis 🙂 Wypróbuję na pewno!