Badania pokazują że osoby jedzące mięso, w tym drób i ryby, miały o 118 % wyższe ryzyko wystąpienia demencji w porównaniu do osób będących na diecie wegetariańskiej.
Koszt leczenia demencji na świecie wynosił w 2010 roku ok. 604 miliardów dolarów a zachorowało na nią ok. 35 mln ludzi*.
Myślę, że po takich informacjach już zabieracie się do zrobienia tej pysznej wegańskiej (bez cholesterolu i oczywiście bez mięsa) sałatki.
Składniki:
ugotowane pokrojone w kostkę ziemniaki (ok. 0,5 kg)
pęczek rzodkiewki – pokrojone w ćwiarki lub mniejsze porcje
pęczek szczypiorku – posiekać
garść zielonego groszku lub fasolki szparagowej, ugotować na chrupiąco
koperek do smaku – posiekać
Sos musztardowy (ten sos naprawdę idealnie pasuje do tej sałatki):
olej, sok z cytryny, sól, pieprz, musztarda
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą.
*R.Pawlak ” W obornie wegetarianizmu”