Zupka z zieleninką jest łatwa do zrobienia, zdrowa i bardzo, ale to bardzo smaczna!

Brokuły zawierają sulforafan, który pomaga wątrobie w usuwaniu toksyn i wydalaniu z organizmu substancji rakotwórczych.

Avocado pomoże nam przy właściwej pracy serca i mózgu ze względu zawartość kwasów tłuszczowych omega 3 i witaminy E.

Szpiank to dobre źródło wapnia, chlorofilu i żelaza.

Składniki:

2 główki brokuł wraz łodygami

1 duża garść świeżego szpinaku

1 por

2 ząbki czosnku

1/2 dojrzałego awokado

1 duży ziemniak

bulion warzywny

pieprz, sól, przyprawa warzywna

olej

Wykonanie:

Por i ziemniak kroimy w kawałki i podsmażamy na oleju, mieszając od czasu do czasu.

Dodajemy pokrojone brokuły, dolewamy bulion warzywany i gotujemy ok. 5 min. Dodajemy szpinak i przyprawy gotujemy aż warzywa będą miękkie, ale nie przegotowane.

Miksujemy wszysko w blenderze lub robocie kuchennym dodając awocado.

Podajemy z tostowanym chlebem lub z makaronem. Pycha!

 

 

 

 

 

Add to Favourites