
- Czas przygotowania: 10minuty
Pudding ryżowy
Zastanawiacie się czasami co zrobić z ryżem, który został Wam z poprzedniego dnia?
Dziś proponuję zrobić z niego pudding ryżowy. Można go zjeść zarówno jako deser z owocami, jak również na śniadanie.
Składniki
- ugotowany na sypko brązowy ryż - 2 szklanki (ja użyłam jaśminowy)
- mlego roślinne - 4 szklanki (ja użyłam pół na pół mleka z nerkowców i z migdałów)
- wanilia - 2 łyżeczki
- cukier trzcinowy - 1/2 szklanki
- skrobia kukurydziana lub mąka ziemniaczana - 4 łyżki
- cunamon - 1/2 łyżeczki
- zmielona kolędra - 1/2 łyżeczki
- kardamon - 1 łyżeczka
- sok z cytryny - 2 łyżki
Instrukcje
1. Mleko, wanilię, cukier i przyprawy mieszamy dokładnie ze skrobią kukurydzianą (lub mąką ziemniaczaną).
2. Do garnka wsypujemy ugotowany ryż, dodajemy mieszankę z mleka i przypraw, i gotujemy na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aż całość zacznie przypominać konsystencją budyń. Doprowadzamy do wrzenia na około 2 minuty.
3. Po zdjęciu z ognia dodajemy 2 łyżki świeżego soku cytrynowego i dokładnie mieszamy.
Pudding wlewamy do wypłukanych zimną wodą salaterek lub szklanek.
Kiedy ostygnie, dekorujemy musem owocowym lub świeżymi owocami. Palce lizać!
moim zdaniem ten przepis jest fajny!!!