
- Czas przygotowania: 15minuty
- Czas gotowania: 30-40minuty
Klopsy orzechowe z tofu
Te klopsy możemy serwować zarówno jako kotlety, kulki do spaghetti, czy też podawać je z sosem. Sprawdzają się w każdej postaci. Dzięki zawartości tofu, orzechów pekan i płatków drożdżowych są bogate w białko, witaminy z grupy B i witaminę E oraz wiele cennych składników odżywczych.
„Tofu nazywane jest cudownym pokarmem . Zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, ma niską zawartość tłuszczów nasyconych i nie zawiera cholesterolu. 4 uncje tofu (około 113 gramów) pokrywa 18 procent dziennego zapotrzebowania na proteiny oraz 14 procent dziennego zapotrzebowania na kwasy tłuszczowe omega 3”. („101 Best Vegan Food”)
Składniki
- tofu - 1 szt (około 500 g)
- drobno pokrojona cebula - 1 i 1/2 szt.
- płatki drożdżowe - 1/2 szklanki
- płatki kukurydziane - 2,5 szklanki
- rozdrobnione orzechy włoskie lub pekan - 1 szklanka
- sól - 2 łyżeczki
- pieprz - do smaku
- czosnek granulowany - 1 łyżeczka
- pieprz cayenne - 1/2 łyżeczki
Instrukcje
1. Tofu odcedzamy z wody i rozgniatamy ręką lub widelcem w misce.
2. Dodajemy cebulę, płatki drożdżowe, orzechy i mieszamy.
3. Następnie dodajemy potłuczone 1/5 szklanki płatków kukurydzianych (jeśli konsystencja farszu jest za rzadka dodajemy kolejne pół szklanki lub szklankę; ilość płatków kukurydzianych zależy od tego, jak dobrze odcisnęliśmy wodę z tofu). Na koniec dodajemy przyprawy i bardzo dokładnie mieszamy.
3. Nabieramy około 3 łyżek farszu do ręki i kształtujemy kulki. Obtaczamy je w rozdrobnionych jak bułka tarta płatkach kukurydzianych. (Płatki dobre do panierowania uzyskujemy mieląc płatki w blenderze lub wsypując do plastikowego udrzamy tłuczkiem)
4. Układamy na natłuszczonej blasze i pieczemy przez około 30-40 minut w temperaturze 185 C (350 F), aż klopsy się zarumienią (czas pieczenia zależy od tego, jak mokry był nasz farsz).
4. Po upieczeniu serwujemy z sosem grzybowym (ale smakują też dobrze bez dodatków).
Świetna sprawa, muszę przetestować 🙂
wygląda bardzo smakowicie! 🙂