Letnie, zdrowe, niskokaloryczne przekąski na przyjęcie w ogrodzie, spotkanie przyjaciół z dawnych lat, czy oglądanie meczu ….a może jest czas aby zacząć dbać o swoje zdrowie. Kolejna propozycja dla Was na lato ze zdrowym gotowaniem.
Składniki:
małe pomidorki
ogórek
pęczek szczpiorku.
Nadzienie:
1/2 kostki tofu
1 łyżka płatków drożdżowych
sól, pieprz ziołowy, sok z cytryny, przyprawa warzywna, bazylia(opcjonalnie)
1 ugotowany ziemniak
2 łyżki oliwy
Wykonanie:
U pomidorów obcinamy czubki i wybieramy środek, ogórki kroimy w grube plastry i solimy.
Do blendera wrzucamy jeszcze ciepły ziemniak, przyprawy, oliwę i miksujemy potem dodajemy odciścięte tofu i jescze raz miksujemy.
Po schłodzeniu dodajemy drobno pokrojony szczypiorek i nakładamy na warzywa tuż przed podaniem. Nadzienie najlepiej zrobić dzień wcześniej żeby dobrze zgęstniało. Możemy też nie miksować tofu tylko rozdrobnić widelcem.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Wspaniały pomysł 🙂 Bagietka plus oliwki i jestem w raju. Bardzo ciekawa jestem jak taki twarozek smakuje, ile gram tofu wlasciwie uzylas w tym przepisie? 🙂
Dziękuję.:)
Użylam ok.200g twardego tofu. Wyjdzie sporo nadzienia na ok. 25 porcji oczywiście zależności od ilości nadzienia nałożonego na poszczególne warzywka. Smak twarożku zależy w dużej mierze od jakości tofu, najlepiej kupić (organic).