Sałatka z kapusty włoskiej jest delikatniejsza, bardziej krucha niż z kapusty białej, a dodatek zieleninki czyni ją jeszcze bardziej atrakcyjną smakowo.
Zachęcam do wypróbowania jej np. z majonezem z awokado. Warto wzmocnić swój organizm kolejna porcją witamin A, K , C, B6, czy porcją wapnia, potasu oraz magnezu. Doskonała sałatka do ziemniaków i ryżu, oczywiście w towarzystwie wegetariańskich kotlecików.
Składniki:
kapusta włoska
kapusta czerwona
koperek
szczypiorek
marchewka
zielona pietruszka lub kolendra (cilantro)
Wykonanie:
Kapusty, szczypiorek, pietruszkę i koperek poszatkować. Marchewkę zetrzeć na tarce.
Do warzyw dodać majonez – z ziemniaka, sojowy lub z awokado. Można też dodać być zwykłą oliwę z oliwek z czosnkiem, sokiem z cytryny i przyprawami.
Majonez z avocado:
2 dojrzałe (miękkie) avocado
sok z cytryny
1 ząbek czosnku lub czosnek z w proszku
oliwa z oliwek
sól, pieprz, przyprawa warzywna
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka szałwi hiszpańskiej
Awokado rozkroić wzdłuż na pół, wyjąć pestkę, wybrać łyżką miękką zawartość i zmiksować z resztą składników w blenderze.
Czy można prosić o przybliżone proporcje składników?